Έρχεται η άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου

Οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί.

Γράφει: Esquire Editors 22 Φεβρουαρίου 2021

Ενώ διανύουμε την τελευταία κρίσιμη επιδημιολογικά εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς σταδιακή άρση του lockdown από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα -με βάση την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού αυτή την εβδομάδα- και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για σταδιακή άρση των μέτρων.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι είναι διστακτικοί ως προς τη χαλάρωση του lockdown τις επόμενες ημέρες, και ειδικότερα στην Αττική, όπου εντοπίζεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, ωστόσο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας είναι θετικά, δεν αποκλείεται να εισηγηθούν το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.

Γώγος: Ίσως ανοίξει το λιανεμπόριο με click away από 1η Μαρτίου

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία εβδομάδα στην Αττική.

"Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. "Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί", πρόσθεσε.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. "Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα"

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. "Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει", επισήμανε.

Σαρηγιάννης: Αναμένεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε πως "αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων", εξηγώντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχει ανησυχία ακόμα για την Αττική, καθώς όπως δήλωσε "ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν".

Παράλληλα, αναφερόμενος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει κλιμακωτά, καθώς όπως εξήγησε "έτσι θα μπορέσουμε να προβλέψουμε και να προλάβουμε την όποια έξαρση κρουσμάτων". "Σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί", πρόσθεσε.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.