Σενάριο για νέο SMS στο 13033

Πιθανότατα θα αλλάξουν κάποια δεδομένα στη μετακίνηση των πολιτών μέσα στο lockdown.

Γράφει: Esquire Editors 22 Φεβρουαρίου 2021

Φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει νέο κωδικό στα SMS ή άλλη πλατφόρμα για την μετακίνηση των πολιτών εν μέσω lockdown, ενόψει και των κρίσιμων αποφάσεων για τη χαλάρωση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τα κρούσματα οδεύουν προς σταθεροποίηση σε όλη την επικράτεια, με μοναδικό ερωτηματικό την Αττική αλλά και την Αχαΐα που βρίσκονται ακόμα στο "κόκκινο" και η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει μεγάλη, γεγονός που δεν αφήνει χώρο για εφησυχασμό. Ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς κρίνεται επιτακτικό καθώς η οικονομική ζημία είναι ιδιαίτερα μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πως κάθε μήνα που είναι κλειστό το λιανεμπόριο, προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα.

Στο ζύγι των τελικών αποφάσεων μπαίνει και ο παράγοντας του εμβολιασμού. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχουν κάνει την πρώτη δόση 468.000 πολίτες, ενώ 230.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη. Παράλληλα το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει έντονο, καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Πιερρακάκη ραντεβού για το εμβόλιο έχουν κλείσει περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες.

Κληρώνει για το άνοιγμα της αγοράς

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των ειδικών φαίνεται να συμφωνούν πως ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, τουλάχιστον σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away, από την επόμενη εβδομάδα δεν θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο. "Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα", τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος ενισχύοντας το παραπάνω επιχείρημα.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι λόγω του οτι γίνονται πλέον γρηγορότερα και πιο μαζικά οι εμβολιασμοί οι επόμενοι μήνες μπορούν να επιφέρουν χαλάρωση των μέτρων και σε άλλους τομείς όπως το άνοιγμα των σχολείων, το Πάσχα με ανοιχτές εκκλησίες και κόσμο και η μετακίνηση από νομό σε νομό. Η εστίαση προς το παρών θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση.

Νέος κωδικός στα SMS;

Προτεραιότητα πάντως αυτή τη στιγμή παραμένει το άνοιγμα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συζητήσεις για νέους τρόπους μετακίνησης των πολιτών, με δεδομένο ότι έχει παρατηρηθεί αυξημένη κινητικότητα παρά τα αυστηρά μέτρα. Στο ζήτημα εάν θα μπει "κόφτης" στα μηνύματα για μετακίνηση πολιτών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο, ενώ επανέλαβε πως "είναι επιχειρησιακό το θέμα, όχι τεχνολογικό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως το υπουργείο εξετάζει τεχνολογικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης για την κυκλοφορία των πολιτών πέρα από τα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033, φουντώνοντας τα σενάρια για νέο κωδικό στα SMS πέρα από τους 6 που χρησιμοποιούνται σήμερα. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει", κατέληξε.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.