
Οργή για τον ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη
Μετά το ελληνικό #MeToo, το ελληνικό 'I can’t breathe'.

Πολύ γρήγορα το "πονάω", μπορεί να γίνει "I can’t breathe", με ανεξέλεγκτες συνέπειες αναφέρουν συνδικαλιστές αστυνομικοί για τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Η αστυνομική πρακτική διάσπασης συγκεντρώσεων, έγινε υπερβολικά επιθετική και επικίνδυνη.
Αύρες και δακρυγόνα σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο καταδικασμένο μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα είναι η μία όψη. Η άλλη όμως που δείχνει τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν μεταλλικά πτυσσόμενα κλομπ και δακρυγόνα σε… συνωστισμένους πολίτες μιας πλατείας δημιουργεί απορίες και αντιδράσεις.
Στη δεύτερη περίπτωση τουλάχιστον, δεν δικαιολογείται η υπέρμετρη και αλόγιστη βία, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει πρόθεση βίας, καταστροφών, ακόμη και επιθέσεις που ενέχουν κίνδυνο ζωής, από τους συγκεντρωμένους σε αυτές.
Από την δυναμική διάλυση συναθροίσεων που διασαλεύουν την εύρυθμη λειτουργία της "κλειστής", λόγω κορονοϊού, πόλης, με απανωτές αστυνομικές ανακοινώσεις για τα ακριβή λεπτά της ώρας που έκλεισαν δρόμοι της, φθάσαμε στην βίαιη διάλυση πλήθους πολιτών από την πλατεία Νέας Σμύρνης, όχι λόγω διακοπής της… κυκλοφορίας, αλλά με επίφαση τον συνωστισμό και τους λόγους δημόσιας υγείας.
Στην αστυνομική ανακοίνωση για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, στην... 6η και τελευταία παράγραφο η αστυνομία αναφέρει "σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα".
Μία παράγραφος που θα έπρεπε ενδεχομένως να είναι πρώτη από τη στιγμή που τα βίντεο με την αστυνομική βία είδαν το φώς της δημοσιότητας και έγινε γνωστό τι είχε συμβεί στην πλατεία.
Έτσι ξεκίνησαν να τον βαράνε φορούσε μάσκα συζητούσε μαζί τους. Και ξεκίνησαν να τον βαράνε pic.twitter.com/OgItiIegu7
— Rallou Krini (@Ralloukr) March 7, 2021
Τα δεκάδες βίντεο απεικονίζουν μόνο επικίνδυνη αστυνομική βία, ίσως κάποιο συνωστισμό πολιτών, σε καμία όμως περίπτωση αυτό που αναγράφει η αστυνομική ανακοίνωση:
"Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών". Οι αστυνομικές αρχές καλούνται να εντοπίσουν, είτε αντίστοιχα βίντεο, είτε αξιόπιστες μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν τα όσα ισχυρίζονται, σχετικά με επιθέσεις που υποτίθεται ότι δέχθηκαν.
Λίγο πριν από τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής, αστυνομική της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προέβαιναν σε ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού στο Άλσος Νέας Σμύρνης.
Τα πρόστιμα και οι προπηλακισμοί των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εναντίον τους, προκάλεσαν την αντίδραση των παρευρισκόμενων που ήρθαν σε μία λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί περιέγραφαν στους ανωτέρους τους ότι δέχθηκαν επιθέσεις, ωστόσο τα βίντεο που κατέκλυσαν το διαδίκτυο έδιναν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ορισμένοι στα social media κάνουν λόγο για σκηνές αστυνομικού τραμπουκισμού.
Οι εικόνες αστυνομικών να χτυπούν με ιδιαίτερη βιαιότητα χρησιμοποιώντας πτυσσόμενα μεταλλικά κλομπ, έναν νεαρό δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιοι ήταν οι… δράστες της επίθεσης. Τα συνολικά 11 άτομα που προσήχθησαν, θα συλληφθούν και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους.
Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής που πραγματοποίησαν κάλεσμα για συγκέντρωση. Περισσότερα από 500 άτομα κινήθηκαν λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα εν μέσω χειροκροτημάτων από τα μπαλκόνια προς το Α.Τ. Νέας Σμύρνης, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν σχηματίσει κλοιό αποτρέποντας το πλήθος να προσεγγίσει το σημείο. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Λίγο πριν τις 19:00, οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων.
Από: Thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.