To κυβερνητικό σχέδιο για lockdown και εστίαση

Στις 22 Μαρτίου ανοίγουν τα μαγαζιά, στις 12 Απριλίου η εστίαση μόνο έξω και ακολουθούν τα σχολεία.

Γράφει: Esquire Editors 09 Μαρτίου 2021

Σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown και το άνοιγμα της οικονομίας έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, με αυτό που απομένει να είναι οι οριστικές ημερομηνίες. Στόχος είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με την 22α Μαρτίου να είναι η ημερομηνία που φαίνεται να έχει "κλειδώσει". Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε χθες ότι στόχος είναι το λιανεμπόριο να μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή.

Επόμενος στόχος είναι τα σχολεία. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν όλα κυλήσουν ομαλά σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.

"Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί -σύντομα θα εμβολιαστούν οι πολύ ευπαθείς - και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β' τρίμηνο του έτους - ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό", ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για την εστίαση, η κ. Πελώνη είπε ότι στόχος είναι να επαναλειτουργήσει σταδιακά τον Απρίλιο με όσα καταστήματα διαθέτουν τραπεζάκια έξω, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν τον Μάιο, οπότε θα γίνει και σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετούνται σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα της εστίασης 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία τη 12η Απριλίου για να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση το Πάσχα.

Θα πρόκειται για λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους, κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Το άνοιγμα της εστίασης με αυστηρά μέτρα, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Θα επιδοτηθούν πιθανώς οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

Γεραπετρίτης: Στόχος το άνοιγμα της εστίασης τον Απρίλιο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

"Πρόθεση της κυβέρνησης και το λιανεμπόριο και τα σχολεία, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, και στη συνέχεια τα δημοτικά, να ανοίξουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας ως το τέλος του μήνα αυτού", ξεκαθάρισε.

"Αν θα είναι 16 ή 22 (σ.σ.: Μαρτίου) θα το δούμε εν καιρώ" είπε ο κ. Γεραπετρίτης, παραπέμποντας και στη σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων. "Είναι όμως καθαρή δική μας πρόθεση να ανοίξουμε, κι επιπλέον εντός του Απριλίου αν τα πράγματα πάνε με τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, σταδιακώς να σκεπτόμαστε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της αγοράς που παραμένουν κλειστά, όπως η εστίαση κ.α. οικονομικές δραστηριότητες".

Εν κατακλείδι, "έχουμε την πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είμαστε σε μια πάρα πολύ βελτιωμένη κατάσταση" σημείωσε.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear