Τι αλλάζει στο lockdown

Διευρύνεται το ωράριο μετακίνησης από σήμερα, ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα και υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.

Γράφει: Esquire Editors 20 Μαρτίου 2021

Σε αναπροσαρμογή μερικών από τα μέτρα του lockdown προχώρησε η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, με σκοπό τη σταδιακή χαλάρωση.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από σήμερα, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα ,εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.

Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.

Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. "Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κούραση που η υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει γι αυτό καθώς ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν λιγότερο τη μετάδοση του ιού απ' ότι οι κλειστοί. Ιδιαίτερα δε όταν στους ανοιχτούς χώρους κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα", υπογράμμισε.

Lockdown: Γιατί δεν επετράπη η μετακίνηση από δήμο σε δήμο - Η εξήγηση της Επιτροπής

Δεν αποφασίστηκε τελικά η άρση του μέτρου απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, αφού ο κωδικός 6 συνεχίζει να ισχύει μόνο αν η μετακίνηση γίνεται με τα πόδια ή το ποδήλατο, χωρίς τη χρήση ΙΧ.

Επίσης, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τα ψώνια, αφού επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. Παρά τη φημολογία που είχε κυκλοφορήσει, η Επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε την παύση αυτής της απαγόρευσης.

Εξήγηση για αυτό έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν", Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως είπε: "Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο".

"Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί", είπε ακόμη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με το πότε θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι' αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

"Να μην ξεχυθεί ο κόσμος στις παραλίες"

Στη συνεδρίαση υπήρξε έντονος προβληματισμός και αντικρουόμενες θέσεις από τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαλαρώσει επικίνδυνα η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της "βαλβίδας αποσυμπίεσης" που επιδιώκεται, λόγω της κόπωσης των πολιτών από το μακρύ διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως εντάχθηκε και το μπλόκο στις διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε το επιχείρημα πως δεν θα πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα και να ξεχυθεί ο κόσμος στις παραλίες.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.