Μόνο το αυστηρό lockdown θα περιορίσει τον κορονοϊό

Τι υποστηρίζει ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο TheTOC.gr.

Γράφει: Esquire Editors 24 Μαρτίου 2021

Αυστηρό lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός πριν γίνουν οι πρώτες κινήσεις για άνοιγμα της αγοράς, είναι η πρόταση του καθηγητή στις ΗΠΑ και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη στην συνέντευξή του στο TheTΟC και τον Μανόλη Καψή, διαφορετικά, όπως λέει, μπορούμε πολύ εύκολα να βρεθούμε με 140 νεκρούς την ημέρα.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής Παυλάκης, η κρίση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα με τα κρούσματα ρεκόρ και την ασφυξία του ΕΣΥ με τους εκατοντάδες διασωληνωμένους, οφείλεται φυσικά στις μεταλλάξεις του ιού, στην πλημμελή τήρηση των μέτρων από τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή ανίχνευση του κορονοϊού, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ. Η επέλαση του τρίτου κύματος δεν ήταν κανένα μυστικό, προσθέτει. Οι ειδικοί την είχαν προβλέψει από τον Ιανουάριο και είχαν προβλέψει και πότε θα "σκάσει".

Φυσικά η πρώτη ερώτηση είναι αν τα τεστ που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα διανείμει δωρεάν στους πολίτες από τα φαρμακεία, μπορεί να δώσει μια απάντηση στα λίγα τεστ. Η απάντηση του καθηγητή Παυλάκη είναι επιφυλακτική. Η ιδέα είναι τόσο πρωτοποριακή, που δεν είναι βέβαιον ότι θα πετύχει. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδευτούν, σημειώνει και επισημαίνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλά, αφού θα πρέπει όσοι είναι θετικοί να ενημερώνουν την σχετική πλατφόρμα ή να μπουν μόνοι τους σε καραντίνα και μετά να πάνε να κάνουν και δεύτερο- μοριακό αυτή τη φορά- τεστ , ενώ ενδεχομένως άλλοι- ασυμπτωματικοί- να διστάσουν να το δηλώσουν, για να μην χάσουν το μεροκάματο.

Γιώργος Παυλάκης: Είμαστε στην τελική ευθεία

Ο Γιώργος Παυλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση- χαρη στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν- αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι παραμένουμε σε πόλεμο και για να κερδίσουμε τη μάχη πρέπει να γίνει κατανοητή και να γίνει σεβαστή από τον κόσμο, η βασική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας. Και για τον κ. Παυλάκη δεν υπάρχει αμφιβολία. Η σωστή στρατηγική είναι τα αυστηρά μέτρα, όπως εκείνα του πρώτου lockdown.

Φοβάμαι, σημειώνει, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ουσιαστικά χάσει την μπάλα, μιλώντας μόνο για την κούραση και ότι δεν έχουμε πια αντοχές, τη στιγμή που θεριεύει ένα τρίτο κύμα που μπορεί κάθε μέρα να καταστρέψει τα νοσοκομεία και να βάλει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία μας. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε, προσθέτει. Δηλαδή, λέει ο καθηγητής Παυλάκης, το να ζητάμε να ανοίξει η κοινωνία, το να ζητάμε να ανοίξουν τα κομμωτήρια, να ανοίξουν οι εκκλησίες, τη στιγμή που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη που προσπάθησε να ανοίξει κλείνει- μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος- δεν είναι σωστό και δεν είναι και έξυπνο.

Ο κ. Παυλάκης δεν κρύβει τη διαφωνία του με την πολιτική του ακορντεόν, καθώς όπως εξηγεί όλες τις φορές που άνοιξε η αγορά και επιτράπηκε η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, έδωσε τη δυνατότητα στον ιό να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη. Πρέπει, σημειώνει, πρώτα να γίνει καταπίεση του ιού και μετά να ανοίξει η κοινωνία και να επιστρέψει μια σχετική κανονικότητα. Διαφορετικά, τώρα έχουμε συνηθίσει τους 40 νεκρούς την ημέρα και συζητάμε το άνοιγμα, λέει, αλλά είναι πολύ εύκολο να βρεθούμε ξαφνικά με 70 νεκρούς και μέσα σε 2 εβδομάδες να φθάσουμε και τους 140 νεκρούς. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα και δεν έχει και καμία λογική λέει. Και δεν είναι σωστό να λέγεται από τους ανθρώπους, τους ειδικούς, που καλούνται να μας πείσουν να εφαρμόσουμε τα μέτρα, προσθέτει αφήνοντας μια αιχμή για τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.