Η ανοσία της αγέλης αργεί ακόμη στην Ελλάδα

Στο 10% η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα - O "κρίσιμος" Απρίλιος

Γράφει: Esquire Editors 30 Μαρτίου 2021

Μέχρι στιγμής, κατά τους τρεις μήνες δηλαδή που βρίσκεται σε εξέλιξη η εμβολιαστική διαδικασία, το ποσοστό της κάλυψης του πληθυσμού αγγίζει το 10,14%, ενώ μόλις 565.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Όλα δείχνουν πως η ανοσία της αγέλης στη χώρα μας θα αργήσει ακόμη, ενώ ακόμη δεν μπορεί να καθοριστεί χρονικά πότε θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να έχει επιτευχθεί η λεγόμενη "ανοσία της αγέλης". Αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των παραδόσεων στους επόμενους μήνες.

"Ο ακριβής υπολογισμός το πότε θα επιτευχθεί το 70%, εξαρτάται από τις παραδόσεις και επιβεβαιωμένες παραδόσεις των εταιρειών. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή επιβεβαιωμένες παραδόσεις, όπως και δεν έχει καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουμε όμως, και εμείς και εσείς, ότι όσο προχωράει ο καιρός αυξάνονται οι παραδόσεις", σημείωνε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Επί του παρόντος, στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει κλεισμένο ραντεβού για να εμβολιαστεί το 75% της ομάδας αυτής. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 64%, στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω το 60%, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 το 55% και στην ομάδα 70-74 ετών 230 χιλιάδες πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Φουλάρουν οι "μηχανές" τον Απρίλιο

Τον επόμενο μήνα στα τρία υπάρχοντα εμβόλια (Pfizer, Moderna και Astra Zeneca) θα προστεθούν επίσης οι δόσεις από την Johnson & Johnson. Εν προκειμένω τα δύο συστήματα εμβολιασμών (τα πρώτο με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και το δεύτερο με της Astra Zeneca όπου δεν υπάρχει πλέον η σύσταση να μην γίνονται στους άνω των 65 ετών σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών) ενοποιούνται. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson θα αρχίσει να παραδίδεται στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου.

Τον Απρίλιο, ο προγραμματισμός είναι να διενεργηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β αλλά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Από τις 31 Μαρτίου εντωμεταξύ θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αίτηση όπου πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, έτσι ώστε να ενταχθούν, όσοι δεν έχουν ενημερωθεί, στην ομάδα Α με τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.