Σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ και τον Απρίλιο

Νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Παρατείνεται η επίταξη των ιδιωτών

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2021

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία παρατείνεται, μετά το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων (4.340 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας), κυρίως όμως λόγω της συνεχιζόμενης, ανησυχητικής αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών (άγγιξαν τους 741 χθες) και των πληροτήτων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στο 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες, για όλο τον Απρίλιο θα ισχύουν και οι εφεδρείες του ιδιωτικού τομέα, του οποίου οι "αντοχές" επίσης βρίσκονται σε οριακό σημείο, ακολουθώντας την πορεία του ΕΣΥ.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η έκτακτη ενίσχυση των νοσοκομείων- που ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου όταν για πρώτη φορά μπήκαν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη της πανδημίας του κορονοϊού, το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ- να κρατήσει για δύο συν μια εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Εντούτοις, η δραματική τροπή που παίρνει το τρίτο κύμα αλλάζει τα δεδομένα.

Ήδη, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στην παράταση της διάθεσης της κλινικής στο Περιστέρι μέχρι τις 30 Απριλίου για τη νοσηλεία ασθενών Covid-19. Συνολικά ο όμιλος έχει διαθέσει στο ΕΣΥ 60 κλίνες Covid, 115 κλίνες non-Covid και 25 ΜΕΘ (20 non-Covid και 5 Covid).

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, από την Αριστοτέλους δεν αποκλείεται να ζητηθούν και άλλες κλίνες εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων ακολουθήσει αυτή την πορεία και παράλληλα είναι πιθανό να παραταθεί και η επίταξη των ιδιωτών γιατρών για πάνω από ένα μήνα.

Ούτε για δείγμα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Χθες δεν υπήρξε καμία κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Την ίδια ώρα, πενήντα περίπου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε θαλάμους Covid, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ. Παρόμοια όμως είναι η κατάσταση και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 ήταν χθες κατειλημμένες.

Σημειώνεται πως ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ (1.222 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία). Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid. Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική (427 ΜΕΘ-Covid και 302 ΜΕΘ non Covid).

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του Μαρτίου προστέθηκαν στην Αττική επιπλέον 550 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων οι 450 κλίνες είναι non covid:300 κλίνες από τον όμιλο ΗΗG, 100 κλίνες από τον όμιλο Ιασώ, 50 κλίνες από τον όμιλο Ιατρικό Αθηνών και 100 κλίνες covid: 60 από Ευρωκλινική και άλλες 40 από τη Βιοϊατρική. Προστέθηκαν ακόμη 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ο Ερυθρός έγινε covid νοσοκομείο και ενσωματώθηκε το 251 νοσοκομείο της Αεροπορίας στο δημόσιο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα;

"Πώς γίνεται να αγοράζεις ελληνικό γιαούρτι φθηνότερα σε σουπερμάρκετ της Γερμανίας από ό,τι στην Ελλάδα που παράγεται;"

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ξανά στις κάλπες

Οι πιθανές ημερομηνίες και οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Donald Trump νομίζει πως είναι ένας άλλος Alexey Navalny

Αφού δεν πιστεύει ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, πάλι καλά…

Ksenia Karelina, αυτή είναι η μπαλαρίνα που συνέλαβαν οι Ρώσοι για προδοσία

Η 32χρονη, λέγεται πως συμμετείχε επανειλημμένα σε δημόσιες ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μάθημα ζωής του Alexey Navalny

"Βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για το μέλλον σας".

Μετά τους αγρότες, σειρά παίρνουν οι μελισσοκόμοι

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη, λέει η κυβέρνηση.