Σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ και τον Απρίλιο

Νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Παρατείνεται η επίταξη των ιδιωτών

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2021

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία παρατείνεται, μετά το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων (4.340 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας), κυρίως όμως λόγω της συνεχιζόμενης, ανησυχητικής αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών (άγγιξαν τους 741 χθες) και των πληροτήτων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στο 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες, για όλο τον Απρίλιο θα ισχύουν και οι εφεδρείες του ιδιωτικού τομέα, του οποίου οι "αντοχές" επίσης βρίσκονται σε οριακό σημείο, ακολουθώντας την πορεία του ΕΣΥ.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η έκτακτη ενίσχυση των νοσοκομείων- που ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου όταν για πρώτη φορά μπήκαν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη της πανδημίας του κορονοϊού, το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ- να κρατήσει για δύο συν μια εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Εντούτοις, η δραματική τροπή που παίρνει το τρίτο κύμα αλλάζει τα δεδομένα.

Ήδη, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στην παράταση της διάθεσης της κλινικής στο Περιστέρι μέχρι τις 30 Απριλίου για τη νοσηλεία ασθενών Covid-19. Συνολικά ο όμιλος έχει διαθέσει στο ΕΣΥ 60 κλίνες Covid, 115 κλίνες non-Covid και 25 ΜΕΘ (20 non-Covid και 5 Covid).

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, από την Αριστοτέλους δεν αποκλείεται να ζητηθούν και άλλες κλίνες εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων ακολουθήσει αυτή την πορεία και παράλληλα είναι πιθανό να παραταθεί και η επίταξη των ιδιωτών γιατρών για πάνω από ένα μήνα.

Ούτε για δείγμα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Χθες δεν υπήρξε καμία κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Την ίδια ώρα, πενήντα περίπου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε θαλάμους Covid, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ. Παρόμοια όμως είναι η κατάσταση και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 ήταν χθες κατειλημμένες.

Σημειώνεται πως ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ (1.222 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία). Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid. Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική (427 ΜΕΘ-Covid και 302 ΜΕΘ non Covid).

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του Μαρτίου προστέθηκαν στην Αττική επιπλέον 550 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων οι 450 κλίνες είναι non covid:300 κλίνες από τον όμιλο ΗΗG, 100 κλίνες από τον όμιλο Ιασώ, 50 κλίνες από τον όμιλο Ιατρικό Αθηνών και 100 κλίνες covid: 60 από Ευρωκλινική και άλλες 40 από τη Βιοϊατρική. Προστέθηκαν ακόμη 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ο Ερυθρός έγινε covid νοσοκομείο και ενσωματώθηκε το 251 νοσοκομείο της Αεροπορίας στο δημόσιο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10 ερωταπαντήσεις για τις τιμές των καυσίμων

Η μέση τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, αυτήν την εβδομάδα.

Πώς συνδέονται κορονοϊός και οξεία ηπατίτιδα

Σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την πηγή των κρουσμάτων.

Οι αλήθειες και τα ψέματα του Putin για τη ρωσική οικονομία

Τι ισχύει από τους πρόσφατους ισχυρισμούς του και τι όχι.

Τα λάθη της ρωσικής αντικατασκοπείας

Η Καναδή ιστορικός Margaret MacMillan παραχώρησε μία συνέντευξη στη Repubblica που θα συζητηθεί.

Έτσι ξαφνικά ο Elon Musk στηρίζει το Dogecoin

Τι κρύβεται πίσω από τη στήριξη-έκπληξη του Elon Musk, που έρχεται αμέσως μετά τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα.

Κορονοϊός: 4.388 νέα κρούσματα

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας.