Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο του κορονοϊού

Μέχρι τα τέλη Μαΐου υπολογίζεται πως θα έχουν κάνει το εμβόλιο και τα άτομα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Γράφει: Esquire Editors 06 Απριλίου 2021

Το ξεκλείδωμα του εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, που κατά βάση συνιστούν το παραγωγικό δυναμικό, θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην εμβολιαστική διαδικασία και όπως είναι αναμενόμενο θα επιταχύνει την επίτευξη της λεγόμενης "ανοσίας της αγέλης". Εξελίξεις σε αυτές τις ομάδες αναμένονται από το επόμενο μήνα, όπως λένε οι πληροφορίες. Ειδικότερα, ο προγραμματισμός είναι μέχρι το τέλος Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όσων είναι πάνω από 60 ετών (η διαδικασία των ραντεβού τρέχει και στις 2 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για το εμβόλιο και για τους 65-69 ετών). Μέχρι τα τέλη Μαΐου υπολογίζεται πως θα έχουν κάνει το εμβόλιο και τα άτομα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Ακολούθως παίρνει σειρά ο γενικός πληθυσμός, όπως αναφέρει η Αριστοτέλους. Σε εκείνη τη φάση θα αποφασιστεί αν θα προτεραιοποιηθούν κάποιες επαγγελματικές ομάδες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Θεωρείται σίγουρο πως θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί, όμως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να μπουν στον εμβολιασμό πιθανότατα και οι εργαζόμενοι στην τουριστική αγορά και στη ναυτιλία.

Πρακτικά, ο εμβολιασμός των ατόμων κάτω των εξήντα, μετά και τις ενισχυμένες παραδόσεις της Pfizer και της Johnson & Johnson, θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου για να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Πόσες δόσεις έρχονται

Η παραλαβή μεγαλύτερων ποσοτήτων δόσεων των εμβολίων από τις εταιρείες Pfizer, Moderna και AstraZeneca, αλλά και οι πρώτες δόσεις που αναμένονται μέσα στο μήνα Johnson & Johnson επιταχύνουν την εμβολιαστική διαδικασία κατά το δεύτερο τρίμηνο. Από τη Pfizer αναμένονται το Μάιο 1,55 εκατ. δόσεις και τον Ιούνιο άλλες 1,7 εκατ. δόσεις.

Από την Johnson & Johnson θα έρθουν εντός του Απριλίου 70.000 δόσεις, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο ακόμη 960.000 δόσεις εμβολίων.

Από την εταιρεία AstraZeneca θα παραληφθούν 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους τρεις μήνες, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει μέχρι στιγμής 100.000 δόσεις, αν και το υπουργείο Υγείας προσδοκά περισσότερες παραλαβές.

Συνολικά, σε 1.847.000 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, 1.395.929 είναι με το εμβόλιο της Pfizer, 128.651 με το εμβόλιο της Moderna και 346.886 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παραμένει ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια ώρα πάντως παραμένει ο προβληματισμός για παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι από τις συνολικά 9,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ε.Ε., έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις θρομβώσεων. Στην Ελλάδα τώρα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και έχει συμπεριληφθεί και στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον ΕΜΑ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει επιστημονικό πόρισμα.

"Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία τα σχετικά με το θέμα και από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά, τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα", σημείωνε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από Covid, υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση για την θρομβοπενία, ενώ η συσχέτισή του με το εμβόλιο είναι υπό διερεύνηση.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το παρασκήνιο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής με τη συμβολή ΣΥΡΙΖΑ και Αρβανίτη

"Αν δεν είχαμε το πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου, τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε…".

Πέθανε ο Mark Dodson, η φωνή των Gremlins και του Star Wars

Είχε δανείσει τη φωνή του σε ταινίες Star Wars, στα Gremlins, αλλά και σε δεκάδες video games.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συγκλονιστική αναπαράσταση των 57 νεκρών των Τεμπών

Η δράση έλαβε χώρα την Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές

Όλα όσα γίνονται στα ευρωψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ο Joe Biden κινδυνεύει να χάσει τις προεδρικές εκλογές

Το ποσοστό αποδοκιμασίας του προέδρου ανέρχεται στο 55,2%, έναντι 39,2% θετικών γνωμών.