Η σημασία της καταδίκης του Derek Chauvin

Ομόφωνα ένοχος από το δικαστήριο o δολοφόνος του George Floyd.

Για σχεδόν έναν χρόνο, ο θάνατος του George Floyd -κάτω από το γόνατο ενός αστυνομικού- έκανε το γύρο του πλανήτη, εμπνέοντας πορείες και ομιλίες. Έγινε γκράφιτι σε τοίχους. Αλλά κυρίως αποτέλεσε την θλιβερή αφορμή για να αλλάξουν κάποια πράγματα στον τρόπο με τον οποίο πια ερμηνεύεται ο νόμος στις ΗΠΑ. Oυσιαστικά πυροδότησε περισσότερο από ποτέ πριν στο πρόσφατο παρελθόν τον διάλογο για την αστυνομική βία και την αντιμετώπιση των αφρο-αμερικανών από τις αρχές.

Έμενε πια να απαντηθεί ένα πολύ βασικό και κομβικό ερώτημα: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη; Αυτό τελικά έγινε γνωστό στις 20 Απριλίου 2021: Ο Derek Chauvin κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του George Floyd από το δικαστήριο.

Γιατί είναι σημαντικό

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού -αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη που παρακολουθεί το όλο θέμα- πολλοί δεν πίστευαν πως ο πρώην αστυνομικός, που προκάλεσε τον θάνατο του George Floyd στις 25 Μαΐου 2020, θα κρινόταν ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Ειδικά από τη στιγμή που υπήρχαν αρκετά 'παραθυράκια' για να διαφύγει, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, από τις ποινές.

Η σημασία της καταδίκης του Derek ChauvinGetty Images

"Ζητούσε βοήθεια με την τελευταία ανάσα του, αλλά ο αστυνομικός δεν τον βοήθησε, ο κατηγορούμενος έμεινε επάνω του. Ο George Floyd δεν ήταν απειλή για κανέναν, δεν προσπαθούσε να βλάψει κανέναν" ήταν κάποια από τα λόγια του Εισαγγελέα.

Το γεγονός από μόνο του θα έπρεπε να ισοδυναμεί με την καταδίκη του: Ο Derek Chauvin του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολις δολοφόνησε έναν συμπολίτη του. Παρά την αμείλικτη γραφειοκρατία του νόμου, αυτό το 'απλό' ποινικό γεγονός έχει καταγραφεί για πάντα - και on camera. 

Η αληθινή δικαιοσύνη όμως, πέρα από το δικαστήριο, ήρθε από το γεγονός πως έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι οι μαύροι Αμερικανοί αντιμετωπίζονται διαφορετικά, κάθε μέρα, σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα πρέπει απλά να καταγραφεί από τον αμερικανικό νόμο αλλά να γίνει ένα διαρκώς ζωντανό παράδειγμα γι' αυτόν, ειδικά από τη στιγμή που προκύπτουν συχνά παρόμοιες υποθέσεις.

Η οικογένεια του George Floyd αλλά και το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε στο άκουσμα της ομόφωνης ενοχής του Derek Chauvin. Αν το καλοσκεφτείς όμως, δεν υπάρχουν πραγματικοί νικητές σε αυτή την υπόθεση. Ίσως ούτε πραγματική δικαιοσύνη, καθώς το δίκαιο θα ήταν ο George Floyd να βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του. Να αναπνέει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.