Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Γράφει: Esquire Editors 23 Απριλίου 2021

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου και με ποια πρωτόκολλα ασφαλείας, τι θα γίνει με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων ενόψει των πασχαλινών αγορών, μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις και στο 13032 για τη μετάβαση σε καταστήματα, πώς θα γιορτάσουμε τις ημέρες του Πάσχα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα θα εξετάσει την εξειδίκευση του οδικού χάρτη με τη σταδιακή άρση του lockdown που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό. Έχοντας την επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας, οι λοιμωξιολόγοι θα θέσουν επί τάπητος τις εκκρεμότητες για την ασφαλή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ειδικά για την εστίαση, που θα επεναλειτουργήσει μόνο σε ανοικτούς χώρους, εκτός από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα, θα γίνεται υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Τα δεδομένα δείχνουν πως εξακολουθούν να καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης της επιδημίας, με θετικό νέο και τη μείωση του δείκτη θετικότητας κάτω από το πέντε, εντούτοις οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τονίσουν τόσο την συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και το μεγάλο κίνδυνο αύξησης της διασποράς από τα κορονοπάρτι.

Θα επισημάνουν πως θα χρειαστεί αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα και κατά τις συγκεντρώσεις για το πασχαλινό τραπέζι, σημειώνοντας σύμφωνα με τις πληροφορίες πως βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου πριν την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Τι έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη λειτουργία των ναών, οι λοιμωξιολόγοι έχουν προβεί στις παρακάτω εισηγήσεις, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από την Κυβέρνηση:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνίσταται η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα είναι υποχρεωτικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνεται εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

-Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, αποφασίστηκε περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

-Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δόθηκε η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Οι λομωξιολόγοι έχουν επίσης δώσει το πράσινο φως για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, στις 10 Μαΐου με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικός έλεγχος αυτοδιάγνωσης με δύο self-test μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.