Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Όλες οι δραστηριότητες και οι χώροι που ανοίγουν τις επόμενες μέρες - Τι θα γίνει με τα SMS στο 13033.

Εβδομάδα επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι η επόμενη, αφού ανοίγουν σταδιακά όλο και περισσότερες δραστηριότητες και η ζωή θα αρχίσει να θυμίζει την προ κορονοϊού εποχή. Μετά το άνοιγμα της εστίασης, έστω και με περιορισμένο ωράριο, ακολουθούν τα σχολεία. Τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά ανοίγουν ξανά για τους μαθητές την προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Επισημαίνεται ότι κανονικά από 10/5 θα λειτουργήσουν και τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα Λύκεια.

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ενάντια στον κορονοϊό και απόφασης της Κυβέρνησης, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Επίσης από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Με βάση την ίδια απόφαση, από το Σάββατο 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Παραμένει το "λουκέτο" στους βρεφονηπιακούς

Δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάζοντας τέλος στις όποιες φήμες για άνοιγμα.

Με βάση διευκρινίσεις του υπουργείου, οι βρεφονηπιακοί παραμένουν κλειστοί, επειδή, εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test), που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Τι θα γίνει με τα SMS

Ερώτημα παραμένει ακόμα τι θα γίνει με το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα SMS στο 13033 και 13032. Μέχρι τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάψουν να ισχύουν στις 15 Μαΐου, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Την ίδια μέρα αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, που θα μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό. Με την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό αναμένεται να μπει τέλος και στην αποστολή των SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 ενώ άγνωστο παραμένει αν θα παραμείνουν τα μηνύματα για τις αγορές από τα καταστήματα.

Για το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι "θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το sms για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός".

Αναφορικά με την εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι "μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης" και μέχρι τότε ισχύει το SMS για μετακίνηση προς αυτά τα καταστήματα.

Για τα γυμναστήρια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς, όπως είπε, πολλοί λένε ότι "πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού".

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης