Είναι ασφαλές να αλλάξεις την 2η δόση του εμβολίου;

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για τη χορήγηση άλλου εμβολίου για τη 2η δόση, σε σχέση με την πρώτη.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής εμβολίου για τη 2η δόση του εμβολιασμού, μίλησε στην εφημερίδα Τα Νέα η πρόεδρος του ΚΕΣΥ και διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής τυ Νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα σχολίασε τα πρώτα ευρήματα από τη βρετανική μελέτη που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό "Lancet”.

Μια πρόσφατη δημοσίευση λέει- σημειώνει η κ. Γκάγκα- ότι όταν αλλάζουμε εμβόλιο στη δεύτερη δόση, μάλλον έχουμε λίγο περισσότερες τοπικές ή προσωρινές ανεπιθύμητες παρενέργειες την εποχή που το κάνουμε. Μπορεί να έχει κανείς πιο εύκολα πυρετό ή τοπική αντίδραση. Ακόμα δεν γνωρίζουμε για μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Καλό είναι πάντως να μην κάνουμε άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση, να το αποφύγουμε. Καλό είναι να ανοσοποιηθεί κανείς με το ίδιο εμβόλιο. Και μην ξεχνάμε ότι όλες οι μελέτες έγιναν με το ίδιο εμβόλιο στη δεύτερη δόση. Δεν έχουμε δηλαδή αποτελέσματα για την ανοσοποίηση με δυο διαφορετικά εμβόλια. Μπορεί να δουλεύει, μπορεί να μην δουλεύει. Δεν το ξέρουμε. Φανταζόμαστε ότι δουλεύει, αλλά δεν το έχουμε ελέγξει. Ενώ με δυο δόσεις του ίδιου εμβολίου ξέρουμε ότι δουλεύει.

Και ξέρουμε και σε τι ποσοστό δουλεύει, με πάρα πολλούς ασθενείς πια που έχουν πάρει διπλές δόσεις και στις μελέτες και μετά.

Το δημοσίευμα στο Lancet

Το περιοδικό Lancet δημοσίευσε μελέτη για τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο και στην πρώτη και στη δεύτερη δόση και με άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στη δεύτερη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε όλους τους εμβολιασμούς με διαφορετικά εμβόλια μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες- όπως για παράδειγμα ο πυρετός- ήταν μεγαλύτερες. Κανείς πάντως από τους συμμετέχοντες δεν χρειάστηκε νοσηλεία ή θρόμβωση. Όλα τα συμπτώματα ήταν μικρής διάρκειας.

Στην Ελλάδα το σύστημα είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε και οι δυο δόσεις να είναι του ίδιου εμβολίου. Δεν μπορείς να αλλάξεις το σύστημα και να έχεις πρώτη δόση με ένα εμβόλιο και δεύτερη δόση με άλλο.

Οσον αφορά την τρίτη δόση, τον πιθανό επαναληπτικό εμβολιασμό, η πρόεδρος του ΚΕΣΥ ξεκαθαρίζει ότι είναι εντελώς άλλη περίπτωση. Είναι μι άλλη ιστορία δεν είναι το ίδιο, προσθέτει, σημειώνοντας ότι και στη γρίπη κάνουμε μια δόση τον έναν χρόνο και επαναληπτική τον επόμενο με άλλο εμβόλιο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος