Τι πραγματικά συμβαίνει με τον πόλεμο της Μαφίας τους τελευταίους μήνες

4 γκανγκστερικές εκτελέσεις μόνο τον τελευταίο μήνα απαιτούν απαντήσεις.

Περισσότερο από ποτέ απασχολούν τις αρχές τα όσα σχετίζονται τελευταία με την ελληνική Μαφία. Δε λέει να κλείσει ο κύκλος αίματος που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα και απασχολεί έντονα τις Αρχές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προσωπικά. Τελευταίο θύμα της σειράς μαφιόζικων εκτελέσεων που έχουν πάρει μέρος τον τελευταίο μήνα ήταν ο πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης, ο οποίος έπεσε νεκρός το πρωί της Δευτέρας, στην περιοχή της Βάρης και ειδικότερα την ώρα που βρισκόταν στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 23, όταν δέχτηκε 10 σφαίρες από το καλάσνικοφ άγνωστων εκτελεστών.

Ο Μπερδέσης είχε βγει από τον πυγμαχικό όμιλο "Αίολος", είχε μπει σε αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού και τότε τον πλησίασε ένα γκρι τζιπ με τον δράστη να πυροβολεί εναντίον του με αποτέλεσμα ο 39χρονος να χάνει ακαριαία τη ζωή του.

> Διάβασε ακόμη: Greek Mafia: Βόρειοι και Νότιοι στην ελληνική "Καμόρα"

Η ΕΛΑΣ αποδίδει τη δολοφονία του 39χρονου πυγμάχου σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το θύμα είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ κατά το παρελθόν για υποθέσεις της νύχτας και υποθέσεις εκβιασμών, ενώ είχε συλληφθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Τον "καθάρισε" καθάρισε με 8 σφαίρες στο κεφάλι και έφυγε με ταξί

Μόλις 24 ώρες νωρίτερα, μια ακόμα δολοφονία συγκλονίζει την Αθήνα. 'Ενας ένοπλος άνδρας πυροβόλησε 8 φορές στο κεφάλι και σκότωσε έναν 32χρονο άντρα, αλβανικής καταγωγής. Η στυγνή δολοφονία πήρε μέρος το απόγευμα της Κυριακής σε καφετέρια στα Σεπόλια, μπροστά στα μάτια πελατών και εργαζομένων του καταστήματος. Ο δράστης διέφυγε με ταξί.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνέχεια, θύμα ήταν ο 32χρονος "Άρης" ο οποίος αποτελεί το 13ο "συμβόλαιο θανάτου" του πολέμου συμμοριών της αλβανικής μαφίας που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας από το 2007. Ο 32χρονος είχε καταγράψει τρεις απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του. Ήταν και ο ίδιος πρωταγωνιστικό μέλος συμμορίας της αλβανικής μαφίας, η οποία στο πλαίσιο δολοφονικού ξεκαθαρίσματος με αντίπαλη ομάδα ομοεθνών τους, τη διετία 2007-2008 καταμέτρησε… 12 ανθρωποκτονίες και 10 απόπειρες.

Ο "Άρης" είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Στις 20 Ιουλίου 2007 άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να τον σκοτώσουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στις 26 Μαΐου 2019 τον είχαν πυροβολήσει άγνωστοι στον Σταθμό Λαρίσης, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Μεταμόρφωση

Στις 17 Μαΐου ακόμα ένα γκανγκστερικό χτύπημα θα σημειωθεί στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στη Μεταμόρφωση. Άγνωστοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν 58χρονο άνδρα, ο οποίος όπως αποδείχτηκε μετά ήταν ο γνωστός στους κύκλους της νύχτας ως "Κεφάλας".

Ο 58χρονος ήταν γνωστός στις αρχές και είχε απασχολήσει στο παρελθόν το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Το όνομα του είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία που υποβλήθηκε το 2011, ως ηγέτης ομάδας που πουλούσε προστασία σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στις περιοχές της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Ιωνίας, της Χαλκηδόνας, του Ηρακλείου, της Μεταμόρφωσης και της Κηφισιάς. Το 2007 είχε κατηγορηθεί μαζί με τρία ακόμα άτομα για αρπαγή και ξυλοδαρμό άνδρα.

Το θύμα φαίνεται να είχε επαφές τόσο με τον Δημήτρη Καπέ-Καπετανάκη, μέλος μίας από τις εκδοχές του λεγόμενου "Συνδικάτου του εγκλήματος", που δολοφονήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2020 στα Βριλήσσια, όπως επίσης και με τον "Capo dei Capi" (Αφεντικό των αφεντικών), Θέμη Καλαποθαράκο, που έπεσε νεκρός στις 25 Ιουλίου του 2000, δεχόμενος 60 σφαίρες από τους εκτελεστές του ενώ οδηγούσε στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Μαραθώνα.

Οι συγκεκριμένες σχέσεις οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ακόμα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα πλαίσια της εκκαθάρισης στο χώρο της νύχτας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια.

Τον σκότωσαν ένα χρόνο αφότου είχαν δολοφονήσει τη γυναίκα του

Το ημερολόγιο γράφει 11 Μαΐου. Άγνωστος μπαίνει σε λογιστικό γραφείο στη Ζάκυνθο και πυροβολεί εξ επαφής με καλάσινκοφ τον ο 54χρονος επιχειρηματία, Ντίμης Κοφιάτης. Οι δέκα σφαίρες μάλιστα βρίσκουν το θύμα στο κεφάλι που κατέληξε ακαριαία. Ο δράστης μαζί με τον συνεργό του που περιμένει έξω από το κατάστημα εξαφανίζονται με όχημα στο οποίο βάζουν φωτιά στη συνέχεια σε ερημική περιοχή του νησιού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών καθώς ο 54χρονος στο παρελθόν συνδεόταν με ποινικό, γνωστό οπλουργό, και είχε κατηγορηθεί για διακίνηση οπλισμού. Υπήρχαν ενδείξεις για την δολοφονία γυναίκας το 2004 στα Άνω Πατήσια, ιδιοκτήτριας πολλών οίκων ανοχής σε Αθήνα και επαρχία, χωρίς όμως ποτέ να κατηγορηθεί για τη δολοφονία της.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το όνομα του 53χρονου είχε εμπλακεί σε υπόθεση ληστείας στη Ζάκυνθο, με λεία 550.000 ευρώ, χωρίς και πάλι να κατηγορηθεί για αυτή. Το περασμένο καλοκαίρι είχε δολοφονηθεί και η σύζυγός του, σε παρόμοια ενέδρα θανάτου που είχε στόχο τον ίδιο, με τον 54χρονο τελικά να γλιτώνει.

Αυξάνεται η εγκληματικότητα - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι τέσσερις δολοφονίες που έχουν πάρει μέλος τον τελευταίο μήνα έχουν θορυβήσει τις Αρχές. Τα μαφιόζικα χτυπήματα τείνουν να γίνουν καθημερινότητα καθώς εκτός από τον Μάιο, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας μήνας στον οποίο να μην έχει σημειωθεί ένα γκανγκστερικό χτύπημα, όπως αυτό που είχε θύμα το γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.

Παράλληλα, η εγκληματικότητα εκτός από τις μαφιόζικες εκτελέσεις δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά. Η αποκαλυπτική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB για το TheTOC σχετικά με την εγκληματικότητα, την αστυνόμευση και τις ποινές που προβλέπει για τα βίαια εγκλήματα ο Ποινικός Κώδικας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

Οι Ελληνες πολίτες- τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι αριστεροί ψηφοφόροι- νιώθουν ανασφάλεια, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση και πιο αυστηρές ποινές για τα βίαια και ειδεχθή εγκλήματα, όπως το πρόσφατο τραγικό γεγονός στα Γλυκά Νερά με την δολοφονία της νεαρής Κάρολαϊν.

Στην ερώτηση για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα, η πλειοψηφία του κόσμου, και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό, της τάξης του 78% σχεδόν, δηλώνει ότι νιώθει ανασφάλεια. Όπως είναι φυσικό μεγαλύτερη ανασφάλεια νιώθουν οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες σε σχέση με τους νεότερους, αλλά όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση δεν φαίνεται να παρουσιάζονται διαφορές. Μάλιστα όσοι δηλώνουν κεντρο- αριστεροί ή αριστεροί μάλλον νιώθουν μεγαλύτερη αγωνία για την ασφάλειά τους, παρά οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως δεξιοί ή κεντροδεξιοί.

Ετσι, και στην ερώτηση πόσο σοβαρό θεωρούν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, η πλειοψηφία του κόσμου και μάλιστα με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 92,7%, το θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρό, ενώ μόλις το 6,7% το θεωρεί όχι και τόσο σοβαρό ή καθόλου σοβαρό.

Στην έρευνα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον είναι ευχαριστημένοι με το επίπεδο της αστυνόμευσης. Η απάντηση είναι σαφής. Δεν είναι ικανοποιημένοι και μάλιστα σε ποσοστό 73,1%, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει το 25,2%. Στους καθόλου ικανοποιημένους με την αστυνόμευση, ξεχωρίζουν και όσοι δηλώνουν αριστεροί ψηφοφόροι, αλλά ενδεχομένως να έχει να κάνει και με την θεωρία της "αστυνομοκρατίας”, και με τη συνολική στάση αυτών των ψηφοφόρων απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής.

Η πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη

Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έναν φάκελο με όλο το οργανωμένο έγκλημα της Ελλάδας.

Στον φάκελο υπάρχουν όλα τα γνωστά ονόματα της νύχτας και όλες τις υποθέσεις που έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ: Συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, απόπειρες, εκβιασμούς, υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την πορνεία, ναρκωτικά, κυκλώματα και λαθρεμπόριο. Στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να γίνει από πλευράς της δικαιοσύνης μια ενδελεχής έρευνα, με ενοποίηση των υποθέσεων, αλλά και να δοθούν εργαλεία στους αστυνομικούς που θα τους διευκολύνουν στις έρευνές τους.

Ο φάκελος περιλαμβάνει και όλες τις δικογραφίες, με τον υπουργό να καταθέτει αίτημα όχι απλώς να γίνει έρευνα και από τη Δικαιοσύνη, αλλά και να γίνει συσχέτιση των υποθέσεων ώστε να σχηματιστούν ολοκληρωμένες δικογραφίες.

Αναμένεται μάλιστα να διαταχθεί προκαταρκτική και να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, που θα εποπτεύει τις έρευνες. Οι πληροφορίες από το υπουργείο θέλουν προσεχώς να αναβαθμίζεται πλήρως η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, ώστε να μπει τέλος στη δράση των συμμοριών.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.