Προσεχώς οι νέες ανακοινώσεις για μέτρα στην εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ, καθώς αναμένεται να "κλειδώσουν" σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και για την θωράκιση των κατασκηνώσεων που τις τελευταίες ημέρες η διασπορά του κορονοϊού αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Παράλληλα, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς, όπως επίσης και τι θα συμβεί σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναμένεται να ενημερώσει στην σύσκεψη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, με τα στοιχεία να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των ελέγχων και της επιστροφής ορισμένων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να μην ξεφύγει ο αριθμός των κρουσμάτων που συνεχώς αυξάνεται.
Γρίφος οι κλειστοί χώροι στην εστίαση
Στις 29 Ιουνίου, όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωναν την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων στην εστίαση, οι οποίοι θα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες σε αμιγώς εμβολιασμένους και σε μεικτούς, τα κρούσματα ήταν μόλις 605.
Περίπου 15 μέρες μετά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αναπροσαρμόζονται συνεχώς, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2000, ενώ ο κορονοϊός "χτυπά" πλέον τις μικρές ηλικίες, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από τα 28 έτη, ενώ σταδιακά αρχίζουν να αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. "Η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία", είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης δεν άφησε και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, η οποία τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης μόνο για τους εμβολιασμένους.
Παράλληλα. προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη παράταση του ανοίγματος και από τις 15 Ιουλίου που αρχικά είχε ανακοινωθεί να οι κλειστοί χώροι να λειτουργήσουν μετά τις 22 Ιουλίου.
Το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης. "Από εδώ και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ", είπε.
Αύξηση της συμμετοχής στους εμβολιασμούς αναμένει η κυβέρνηση
Στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται από τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Άλλωστε η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα αποτελεί το μόνο μέτρο που μπορεί να σταματήσει την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.
Οι εμβολιασμοί, αν και παρουσίασαν κάμψη το προηγούμενο διάστημα, εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά πάνω από τις 90 χιλιάδες, ενώ και οι μικρότερες ηλικίες αρχίζουν να ανταποκρίνονται. Ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας είναι να έχει εμβολιαστεί το επόμενο δίμηνο το 70% με 75% του πληθυσμού.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις
Μέσα στα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Στα τέλη Αυγούστου σειρά θα πάρουν οι υγειονομικοί ενώ όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν αναμένεται να μετακινηθούν πιθανότατα σε άλλες υπηρεσίες, στις οποίες δεν θα απαιτείται η επαφή τους με τους ασθενείς ή το κοινό. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο το μέτρο της υποχρεωτικότητας να διευρυνθεί και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ήδη συζητείται να ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Από: Thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα