Εκατόμβη νεκρών από την επίθεση του ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τουλάχιστον 100 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Γράφει: Esquire Editors 27 Αυγούστου 2021

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν

Τουλάχιστον εικοσιοκτώ μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί", είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Τουλάχιστον δεκατρείς αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δέκα πεζοναύτες, σκοτώθηκαν και 18 άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση στα όρια του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, όπου παρέμενε συγκεντρωμένο μεγάλο πλήθος ανθρώπων που ήλπιζε πως θα μπορέσει να φύγει από τη χώρα. Πέρα από τους Ταλιμπάν και τους αμερικανούς στρατιωτικούς δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.

Τζο Μπάιντεν: "Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν"

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράστηκε από τον Λευκό Οίκο για την κρίση στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα "συνεχιστεί" ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε ότι παραμένει η προθεσμία για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα. Υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του να προχωρήσει στην αποχώρηση.

Χαρακτηρίζοντας "ήρωες" που εκτελούσαν "επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων" τους πεσόντες, ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα "καταδιώξουν" το ΙΚ, θα ανταποδώσουν το πλήγμα με "δύναμη και ακρίβεια": "θα τους κάνουμε να πληρώσουν", τόνισε. Έχει ήδη ζητήσει να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), πρόσθεσε, λέγοντας πως θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις εάν απαιτηθεί. "Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε", είπε ο κ. Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους για το μακελειό.

Αντιδρώντας στην επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε νωρίτερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον είχε καταστήσει σαφές ήδη νωρίτερα πως θα συνεχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πια. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας πως δεν πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση εκκένωσης, που ως χθες επέτρεψε να εγκαταλείψουν τη χώρα σχεδόν 100.000 άνθρωποι.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear