Οι ανεμβολίαστοι αυξάνουν την πίεση στα νοσοκομεία

Πλησιάζουν στα όρια τους τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, την ίδια στιγμή που είναι σε ετοιμότητα νέες κλίνες Covid στον Ευαγγελισμό.

Γράφει: Esquire Editors 28 Αυγούστου 2021

Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται, και μάλιστα ραγδαία, με διψήφιο ποσοστό ανόδου των νοσηλευομένων με Covid στην επικράτεια κάθε εβδομάδα. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25%, με το κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να είναι στις 267 εισαγωγές ανά μέρα. Περισσότεροι από 2.500 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, ενώ το ισοζύγιο νέων εισαγωγών και εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6.

Το "αποτύπωμα" της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι ήδη εμφανές στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής της Αττικής. Στον "Ευαγγελισμό" οι πληρότητες είναι πλέον οριακές και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξουν σαράντα με πενήντα επιπλέον κρεβάτια Covid, αλλά και κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Γεμάτο είναι και το νοσοκομείο "Σωτηρία", με την διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Μίνα Γκάγκα να σημειώνει χαρακτηριστικά πως "με το που αδειάζει ένα κρεβάτι ταυτοποιείται και έρχεται άλλος ασθενής. Η πίεση και οι εισαγωγές είναι καθημερινές. Πάνω από 300 κρεβάτια έχουμε και 84 κρεβάτια είναι μονάδες" ανέφερε. Σημειώνεται το νοσοκομείο έχει επιστρέψει σε λειτουργία Covid εδώ και ενάμιση μήνα.

Θα ανέβουν οι νοσηλείες

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες και όσο διανύουμε το Σεπτέμβριο, οι πληρότητες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ Covid θα αυξάνονται. Η πρόβλεψη αυτή επιτείνεται από το γεγονός πως πλέον σχεδόν ένας στους δύο είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ στα τέλη Ιουλίου οι ηλικίες αυτές αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευομένων ασθενών.

Όπως έχει εντούτοις ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους για τους ασθενείς μη Covid, λέγοντας πως "το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη".

Φόβος για τα κενά μετά την 1η Σεπτεμβρίου

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα κενά που θα προκύψουν από τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν και θα βγουν σε αναστολή από 1 η Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο της Αριστοτέλους προβλέπει υπηρεσίες outsourcing για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές (θα υπάρξει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες), ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.