Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από εικόνες

Τα 96 χρόνια της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη και οι μεγάλοι του σταθμοί μέσα από το φωτογραφικό του αρχείο.

Γράφει: Esquire Editors 03 Σεπτεμβρίου 2021

Φτωχότερη μοιάζει η Ελλάδα μετά τον θάνατο του ανθρώπου που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής "έφυγε" χθες σε ηλικία 96 ετών για τη γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας

Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.

Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από εικόνες

Επένδυσε μουσικά πασίγνωστες ταινίες, όπως το "Ζ" (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, τη "Φαίδρα" (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και το "Σέρπικο" (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του "Αλέξη Ζορμπά" το 1966).

Από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση. Σταθμός στη ζωή του η ένταξη στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αθηνών με τον οποίο λαμβάνει μέρος σε μάχες κατά των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας, καθώς και στα Δεκεμβριανά. Λόγω των προοδευτικών του ιδεών, καταδιώκεται από τις αστυνομικές αρχές. Για ένα διάστημα ζει παράνομος στην Αθήνα χωρίς να σταματήσει την επαναστατική του δράση. Το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρεται στη Μακρόνησο, από την οποία απολύεται τον Αύγουστο του 1949.

> Διάβασε ακόμη: "Ζήτω η ομορφιά. Ζήτω η αγάπη": Τα ημερολόγια του Μίκη Θεοδωράκη

Το 1967, η δικτατορία των συνταγματαρχών απαγορεύει την εκτέλεση, την πώληση και την ακρόαση των τραγουδιών του. Την ίδια χρονιά γίνεται ιδρυτικό μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης "Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο" (ΠΑΜ) και λόγω της δράσης του συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1

Ακολουθεί η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και, τέλος, το στρατόπεδο Ωρωπού. Όλο αυτό το διάστημα συνθέτει συνεχώς, ενώ πολλά από τα έργα του κατορθώνει με διάφορους τρόπους να τα στέλνει στο εξωτερικό, όπου ερμηνεύονται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη.

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.