Τίτλοι τέλους για το Topshop και την αυτοκρατορία του Philip Green

To Νοέμβριο κατεβάζει και επισήμως ρολά η αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου Arcadia.

Γράφει: Esquire Editors 07 Σεπτεμβρίου 2021

Η μακρά, θλιβερή διαδικασία πτώχευσης της πάλαι ποτέ πανίσχυρης αυτοκρατορίας λιανικού εμπορίου Arcadia (Topshop) του Σερ Φίλιπ Γκριν πλησιάζει στο τέλος της. 

Με την προθεσμία υποβολής προσφορών για το πρώην εμβληματικό κατάστημα του ομίλου -το μοναδικό αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της Arcadia που δεν έχει βγει ακόμη στο "σφυρί”- να έχει οριστεί για τον Νοέμβριο, αναμένεται σύντομα να κατακάτσει και ο κουρνιαχτός από την παταγώδη κατάρρευση της κάποτε κραταιάς αλυσίδας λιανικού εμπορίου, προσφέροντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος του ελλείμματος που αφήνει στο συνταξιοδοτικό ταμείο της, αλλά τα χρήματα που θα λάβουν οι πιστωτές της, οι απαιτήσεις των οποίων ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων.

Κι αυτό γιατί ένας από τους βασικούς άγνωστους Χ -ακόμα- στην όλη εξίσωση σχετίζεται με το συγκεκριμένο κατάστημα-ναυαρχίδα της Topshop στην Oxford Street του Λονδίνου. Με τιμή περί τα 579 εκατ. δολάρια (420 εκατ. στερλίνες), η πώληση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου θα μπορούσε να αποφέρει ένα σημαντικό επιπλέον ποσό στους εκκαθαριστές της αλυσίδας, μεγαλύτερο μάλιστα της υποθήκης ύψους 425 εκατ. δολαρίων που πρέπει να καταβληθεί στην εταιρεία private equity Apollo Management International πριν διανεμηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια στους άλλους πιστωτές.

>Διάβασε ακόμη:  Άερας κοπανιστός, η μέθοδος για να γίνεις δισεκατομμυριούχος

Ένας άγνωστος Χ που πρόκειται να αποκαλυφθεί σε λίγες εβδομάδες. Πηγή με γνώση της διαδικασίας δήλωσε στο Forbes ότι ο δεύτερος γύρος προσφορών για το ακίνητο έχει ήδη ολοκληρωθεί και αυτήν την στιγμή εξετάζονται οι οικονομικές προσφορές.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τμήματος χρηματοδότησης εμπορικών ακινήτων της Apollo, Στιούαρτ Ροθστέιν, ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών ότι έχουν υποβληθεί "πολλές αξιόπιστες προσφορές” που "υπερβαίνουν” το ποσό των 425 εκατ. δολαρίων της υποθήκης. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η πώληση του εμβληματικού κτιρίου της Topshop σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της διαδικασίας πτώχευσης, που ξεκίνησε πριν από 10 μήνες, για την εταιρεία πάνω στην οποία έχτισε την περιουσία και τη φήμη του ο Σερ Φίλιπ Γκριν, ο οποίος πλέον συγκαταλέγεται στους πιο αμφιλεγόμενους δισεκατομμυριούχους του βρετανικού επιχειρείν.

Η απογύμνωση της Arcadia

Το χρονικό της κατάρρευσης ξεκινά τον Νοέμβριο του 2020, οπότε ανακοινώθηκε επισήμως ότι η αυτοκρατορία-"ζόμπι” του Φίλιπ Γκριν -όπως την χαρακτήρισε ένας σύμβουλος ακινήτων πριν την κατάρρευσή της-, με τα 400 καταστήματα και τους 13.000 υπαλλήλους, τελικά "λύγισε” υπό το βάρος χρέους άνω του 1 δισ. δολαρίων, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Έκτοτε, οι εκκαθαριστές της Arcadia έχουν ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία έναντι αντιτίμου άνω των 820 εκατ. δολαρίων για να καλύψουν το χρέος της αλυσίδας. Συγκεκριμένα πούλησαν τα διάσημα εμπορικά σήμερα Topshop, Top Man, Miss Selfridge και HIIT στην ανταγωνίστρια αλυσίδα λιανικής ASOS τον Φεβρουάριο· τις φίρμες Dorothy Perkins, Burton και Wallis στην επίσης ανταγωνίστρια Boohoo, και πάλι τον Φεβρουάριο· καθώς και το brand Evans στην City Chic, τον Δεκέμβριο του 2020. Τον δε Απρίλιο, η ομάδα του Green εξασφάλισε 1,7 εκατ. δολάρια (1,28 εκατ. στερλίνες) βγάζοντας στο σφυρί τον εξοπλισμό γραφείου και πληροφορικής του ομίλου.

Ωστόσο, η τελευταία έκθεση προόδου που δημοσίευσε η εταιρεία εκκαθάρισης Teneo συνέχισε να σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για πολλούς από τους πιστωτές της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας του Φίλιπ Γκριν. 

Στην πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι ο Γκριν μπορεί να εμπλέκεται σε μια ακόμη δημόσιας (και πολιτικής) σημασίας πανωλεθρία συνταξιοδοτικού ταμείου -βρισκόταν πίσω από το σκάνδαλο του συνταξιοδοτικού ταμείου της αλυσίδας πολυκαταστημάτων BHS που κατέρρευσε το 2016- οι εκκαθαριστές της Arcadia παραδέχθηκαν ότι "το υπολειπόμενο μη εξασφαλισμένο χρέος του συνταξιοδοτικού ταμείου δεν θα εξοφληθεί πλήρως, καθώς τα μερίσματα που θα δοθούν θα είναι ανάλογα με αυτά που θα καταβληθούν στους λοιπούς μη εξασφαλισμένους πιστωτές”.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκαθάρισης, τον περασμένο Νοέμβριο, αποκαλύφθηκε ότι η Arcadia χρωστούσε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια στο συνταξιοδοτικό ταμείο των πρώην εργαζομένων της. Ενώ όμως, σχεδόν το σύνολο του εξασφαλισμένου χρέους προς το ταμείο, ύψους 255 εκατ. δολαρίων (185 εκατ. στερλινών) έχει αποπληρωθεί, ποσό περί τα 452 εκατ. δολάρια (327,6 εκατ. στερλίνες) δεν έφερε εξασφαλίσεις και πρόκειται να αποπληρωθεί υπό τη μορφή μερίσματος επί του συνόλου των μη εξασφαλισμένων χρεών της εταιρείας, στο τέλος της όλης διαδικασίας. Τί ύψους θα είναι αυτό το μέρισμα; Θα ανέρχεται περίπου στο 10% των οφειλόμενων χρημάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκκαθαριστών: "Αναμένουμε ότι θα αποδεσμευτούν επαρκή κεφάλαια για να καταστεί δυνατή η διανομή σε μη εξασφαλισμένους πιστωτές ποσού περίπου 10 πενών για κάθε λίρα, με βάση τις συνολικές εκτιμώμενες απαιτήσεις ύψους περίπου 1,8 δισ. στερλινών”, ανέφερε η Teneo στην τελευταία έκθεση προόδου της.

Η Teneo στην έκθεσή της δεν σχολιάζει, ούτε δίνει εικόνα για το πιθανό έλλειμμα που θα προκύψει για το συνταξιοδοτικό ταμείο, ούτε όμως και συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο κατανομής των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν. 

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το ζήτημα θα προκαλέσει εκ νέου την οργή του πολιτικού κόσμου στο Ηνωμένου Βασίλειο, όπου το κοινοβούλιο το 2016 ψήφισε υπέρ της αφαίρεσης του τίτλου του ιππότη από τον μεγιστάνα, με αφορμή το σκάνδαλο της BHS. Σημειώνεται ότι ο Γκριν πούλησε το 2015 έναντι 1 λίρας την BHS, με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων να καταρρέει το επόμενο έτος αφήνοντας έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό ταμείο της. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Γκριν αναγκάστηκε να βάλει από την τσέπη του ποσό ύψους 461 εκατ. δολαρίων προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, εν τω μεταξύ, η πολιτική Νέμεσις του Γκριν, ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Φρανκ Φιλντ, δήλωσε στο Forbes ότι ο Γκριν θα πρέπει να βάλει εκ νέου το χέρι στην τσέπη για να καλύψει το έλλειμμα των 700 εκατ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό ταμείο της Arcadia, το πραγματικό ύψος του οποίου δεν ήταν γνωστό μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας. "Η αλήθεια είναι πως αυτός έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη σε αυτές τις εταιρείες”, δήλωσε ο Φιλντ, "και οι συνταξιούχοι αυτών των εταιρειών έχουν δικαίωμα σε μερικά από τα δισεκατομμύριά του”.

Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία των Φίλιπ και Κριστίνα Γκριν ανέρχεται στο ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων - χρήματα τα οποία κατά κύριο λόγο προήλθαν από το μέρισμα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που έλαβαν από την Arcadia το 2005. Εκείνη την εποχή, ο -τότε Σερ- Φίλιπ είχε δηλώσει στον Guardian ότι το μέρισμα προήλθε από ένα δάνειο διάρκειας 7,5 ετών της Arcadia, προσθέτοντας ότι δεν επρόκειτο "για αστείο ποσό”.

Την ώρα, πάντως, που η καριέρα του Γκριν στον χώρο του λιανικού εμπορίου πιθανότατα βαίνει στο τέλος της, ο Μπράιαν Μπουρκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Quantuma, επισημαίνει ότι η Arcadia απέτυχε διότι ήταν πολύ μεγάλη για να πετύχει. "Εκ των υστέρων, η εταιρεία ήταν πολύ μεγάλη ώστε να είναι ευέλικτη και να αντιδρά γρήγορα έναντι των ολοένα και πιο ευέλικτων ανταγωνιστών της”, σημειώνει. Ωστόσο, προσθέτει ότι παρ’ όλα τα αρνητικά πρωτοσέλιδα "[ο Γκριν] πρέπει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άλλαξε το μοντέλο [λιανικής] και άνοιξε τον δρόμο για να φτάσει ο κλάδος στο σημείο που βρίσκεται σήμερα”.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος