Το σκεπτικό πίσω από την τρίτη δόση του εμβολίου

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου, όσοι είναι άνω των 60 και οι υγειονομικοί.

Γράφει: Esquire Editors 21 Σεπτεμβρίου 2021

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση.

Για τη δεύτερη κατηγορία, η συχνή επαφή με τον ιό ήταν ο βασικός λόγος που δόθηκε η σύσταση για τρίτη δόση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για τους άνω των εξήντα όμως, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επίσπευσαν την έγκριση.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από πέντε - έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα τα οποία δεν είχαν επαρκή προστασία.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, αλλά και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες. Όπως ανέφερε, η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι σε αυτή πάλι την ομάδα των 60-79, είναι στο 48%.

Ως προς τις ανοσιακές μελέτες, φαίνεται ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται πως ο FDA χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης (τρίτη δόση) για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου. Επίσης, συμφώνησε στην χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και άλλα άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω επαγγέλματος. Επί του παρόντος, δεν έχει εγκρίνει την χορήγηση εμβολίων σε γενικό πληθυσμό.

Γιατί επισπεύστηκαν οι συστάσεις

"Οι μήνες που ακολουθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας. Αν θα έχουμε, δηλαδή, έναν καλό χειμώνα, μια καλή εξέλιξη ή θα επιβαρυνθεί πάλι το σύστημα υγείας", τόνισε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση για τη σύσταση της αναμνηστικής δόσης στους άνω των εξήντα ετών, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη η έγκριση από τον ΕΜΑ.

"Λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας και συμπορευόμαστε και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις".

"Θα θέλαμε να είχε προχωρήσει στην έγκριση και ο ΕΜΑ, αλλά να το κάνει γρήγορα. Δηλαδή να μην μας έρθει μία έγκριση όταν θα έχουμε μπει στην ταλαιπωρία και στο πρόβλημα των ασθενών με Covid που θα μπορούσαμε να τους έχουμε προλάβει. Θέλουμε να είμαστε προμηθείς σε ορισμένα πράγματα και όχι επιμηθείς", συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πανδημία, κλιματική αλλαγή και διπλωματία

Τι μας έδειξε και εξακολουθεί να μας δείχνει η κρίση του Covid-19 για τη σχέση τους.

Τι είναι το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου

Μία υπηρεσία που μέσω SMS θα ενημερώνει γυναίκες 50-69 ετών για εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Κορονοϊός: 3.651 νέα κρούσματα

Σήμερα Τετάρτη ανακοινώθηκαν 3.651 νέα κρούσματα, 63 θάνατοι και 387 διασωληνωμένοι.

Τα κρυπτονομίσματα που κερδίζουν τους μικροεπενδυτές

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoins και γιατί έχουν την προτίμηση των μικροεπενδυτών.

Τι μας αφήνει η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας τόσο νωρίς, με μεγάλη αξιοπρέπεια, γενναία και χωρίς μελοδραματισμούς, μας αφήνει ίσως λίγο καλύτερους. Και αυτή είναι η τελευταία της, αλλά σημαντική υπηρεσία στον δημόσιο βίο.

Φόβος για τη συλλοίμωξη από κορονοϊό και γρίπη

Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.