Σε οριακή κατάσταση το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν

Το ντόμινο της αποχώρησης των χορηγών του μεγαλύτερου προγράμματος υγείας.

Γράφει: Esquire Editors 23 Σεπτεμβρίου 2021

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν βρίσκεται "στα πρόθυρα της κατάρρευσης”, καθώς οι χορηγοί του μεγαλύτερου προγράμματος υγείας της χώρας αποσύρουν τις δωρεές τους, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία κορονοϊού στη χώρα κλείνουν, τα εμβόλια μένουν αχρησιμοποίητα και οι βασικές ανάγκες υγείας καλύπτονται από όσες νοσοκομειακές μονάδες παραμένουν ακόμα σε λειτουργία.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λιγότερες από μία στις πέντε μονάδες υγείας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σεχατμαντί, τον κύριο πάροχο υπηρεσιών υγείας στο Αφγανιστάν, είναι πλέον ανοιχτές.

Χωρίς χρηματοδότηση, η χώρα "αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε ανακοίνωσή του μετά την επίσκεψή του στη χώρα.

Επίσης, ανέφερε ότι εννέα από τα 37 νοσοκομεία Covid στο Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ενώ 1,8 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, τη στιγμή που έχουν εμβολιαστεί μόλις 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των περίπου 40 εκατομμυρίων που έχει η χώρα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι καταγράφονται εξάρσεις των κρουσμάτων ιλαράς, ενώ τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει και από εξάπλωση της πολιομυελίτιδας -το Αφγανιστάν είναι μία από τις δύο χώρες που εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα- εάν το ευρύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Σεχατμαντί ξεμείνει από κεφάλαια για την αγορά προμηθειών ή την πληρωμή του προσωπικού.

"Χιλιάδες μονάδες υγείας”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, έχουν μείνει "χωρίς χρηματοδότηση για την αγορά ιατρικών προμηθειών και την καταβολή των μισθών του υγειονομικού προσωπικού. Πολλές από αυτές τις μονάδες έχουν πλέον περιορίσει τη λειτουργία τους ή έχουν κλείσει, αναγκάζοντας τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τον ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει”.

Το πρόγραμμα Σεχατμαντί είναι "η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας του Αφγανιστάν”, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο Forbes, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 μονάδες.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα και χρηματοδοτείται από την τράπεζα καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι τρεις εμπλεκόμενοι έχουν "παγώσει” την παροχή βοήθειας από τον Αύγουστο, όταν οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την στηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι περίπου το 40% της οικονομίας του Αφγανιστάν στηρίζεται στη βοήθεια από το εξωτερικό, και χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους δωρητές ως μοχλός πίεσης προς τους Ταλιμπάν, ώστε να βεβαιωθούν ότι οι τελευταίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, στις οποίες περιλαμβάνεται ο σεβασμός στο δικαίωμα των κοριτσιών και των γυναικών να επιστρέψουν στο σχολείο και στις δουλειές τους.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι "με την πρόσβαση σε όλες τις κοινότητες να μην παρεμποδίζεται πλέον”, ο Οργανισμός και άλλοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια εθνική εκστρατεία, από πόρτα σε πόρτα, για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αλλά και κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας. Δεν ανέφερε ωστόσο εάν η εκστρατεία θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του προγράμματος Σεχατμαντί. 

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.