Γιατί ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη αιφνιδίασε τους σεισμολόγους

Περίμεναν σεισμό αλλά όχι τέτοιου μεγέθους και διάρκειας.

Γράφει: Esquire Editors 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη, το πρωί της Δευτέρας, έπιασε εξαπίνης τους σεισμολόγους. Οι ίδιοι ανέμεναν μεν -όπως δηλώνουν- αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά σε καμία περίπτωση έναν σεισμό τόσο μεγάλου μεγέθους.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αυτός ο σεισμός ήταν "αναπάντεχος, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία". Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του, τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη" και κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της σεισμικής δόνησης συμπλήρωσε ότι "έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε".

"Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε κάνει εκτιμήσεις τέλος Ιούλιου για σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών, άλλα κανείς δεν περίμενε σεισμό 5,8 βαθμών", τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση των μετρήσεων δείχνει ότι ο σεισμός ήταν τελικά 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός στην Κρήτη: Η "προειδοποιητική" ανάρτηση Τσελέντη στο Facebook

Ο Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είχε απευθύνει "προειδοποίηση" για τις αλλεπάληλες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου σήμερα σημειώθηκε ο πολύ ισχυρός σεισμός,

Η "προειδοποίηση" έγινε την περασμένη Πέμπτη με αφορμή σεισμό μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.

Αναλυτικότερα, με ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook ο κ. Τσελέντης συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα.

Επεσήμανε πάντως ότι "τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα".

Παπαζάχος για σεισμό στην Κρήτη: Εβραζε η περιοχή από το τέλος Μαΐου

"Η περιοχή έχει αρκετά μελετημένα ρήγματα, ωστόσο σπάνια δίνουν δραστηριοποίηση", τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας.

"Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια", εξήγησε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή".

Γιατί ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη αιφνιδίασε τους σεισμολόγους

"Απλά η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου", πρόσθεσε, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση, πως η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.

Παπαδόπουλος: Ο σεισμός στην Κρήτη δεν ήρθε απροειδοποίητα

"Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ήρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες”, είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε κατοικημένες περιοχές και κάλεσε πυροσβεστική, δήμους, και περιφέρεια να κινηθούν αμεσότατα για την αυτοψία που επιβάλλεται.

> Διάβασε ακόμη: 22 χρόνια από τη μέρα που η Αθήνα ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της Πάρνηθας

"Ήταν ένας σοβαρός σεισμός. Έχουμε συνηθίσει οι σεισμοί να γίνονται στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκε πάνω στο νησί, σε μια περιοχή η οποία είχε σεισμική διέγερση τους τελευταίους μήνες", τόνισε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σκορδύλης: Δεν έχει καταγραφεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην περιοχή

"Υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, την οποία καταγράφουμε και θα πρέπει να περιμένουμε 24 ώρες για να δούμε ποιος είναι ο χώρος που έχει διεγερθεί. Έπειτα θα αξιολογήσουμε το χώρο αυτό, ανάλογα με τις διαστάσεις του και θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιθανές εκτιμήσεις. Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι", δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδύλης.

Για το αν η περιοχή έχει καταγράψει παλαιότερα τόσο ισχυρές δονήσεις ο καθηγητής σεισμολογίας δήλωσε ότι: "Στο χώρο που σημειώθηκε ο σεισμός δεν πρέπει να έχει υπάρξει καταγεγραμμένο γεγονός, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ".

Από: Thetoc.gr

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear