Όσα έμαθε η Δανία από την πανδημία

Το "σκληρό" μάθημα της Δανίας για την εμπιστοσύνη και τον κορονοϊό.

Γράφει: Esquire Editors 25 Νοεμβρίου 2021

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η Δανία προσπάθησε να ζήσει ωσάν η πανδημία να έχει τελειώσει. Τα σχολεία και οι χώροι εργασίας άνοιξαν. Έως και πριν από λίγες μέρες οι κάτοικοι της χώρας μπορούσαν να πάνε σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, γυμναστήρια χωρίς να χρειάζεται να δείξουν το πιστοποιητικό. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ήταν σπάνια, με εξαίρεση τα αεροδρόμια. Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της χώρας, στην ιστοσελίδα του, με βίντεο σε ήχους ραπ, ευχαριστούσε τους Δανούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει στο 86%.

Ότι απομακρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι περιορισμοί δεν σημαίνει ότι έχει απομακρυνθεί και ο ιός. Τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ήρθησαν οι περιορισμοί, και φτάνουν στα περίπου 2.600 κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση. 

Ως απάντηση, η κυβέρνηση επανέφερε τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η χρήση μάσκας είναι πολύ πιθανό επίσης να επιστρέψει. Πάνω από το 90% των Δανών στηρίζουν τα νέα μέτρα, σύμφωνα με μελέτη μας. 

Η κοινωνική και θεσμική εμπιστοσύνη είναι κρίσιμη όταν το μέλλον είναι αβέβαιο

Το μέλλον, ωστόσο, διαγράφεται αβέβαιο. Η εμπιστοσύνη −αν διατηρηθεί− θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ανάλογα με αυτά της Δανίας τον χειμώνα. Τα "σωστά" αλλά και τα "λάθη" της χώρας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως "μάθημα" για τους λόγους για τους οποίους η διαφάνεια είναι ουσιαστική για την πορεία μέσα από την αβεβαιότητα. 

Η συνεχιζόμενη έρευνά μας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 400.000 ερωτηματολόγια πάνω σε συμπεριφορές σχετικά με την COVID-19 στη Δανία, σε έξι ακόμα ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, υποδηλώνει ότι οι επιδόσεις της Δανίας μέχρι αυτό το σημείο οφείλονται σε τρεις σημαντικούς παράγοντες. 

Πρώτον, η Δανία έχει υψηλή "κοινωνική" και "θεσμική" εμπιστοσύνη (90% των Δανών δηλώνουν ότι έχουν υψηλή ή μέτρια εμπιστοσύνη στις υγειονομικές αρχές), ενώ καταγράφεται υψηλή προθυμία για εμβολιασμό. Δεύτερον, η Δανία έχει χαμηλό ποσοστό πολιτικής πόλωσης και παραπληροφόρησης. Τρίτον, η χώρα ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό το "samfundssind", τη δανέζικη λέξη η οποία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "κοινοτικό πνεύμα". 

Η υψηλή εμπιστοσύνη και το αίσθημα της κοινότητας κατέστησαν τα μέτρα κατά της COVID εύκολα εφαρμόσιμα. Τα προσωρινά lockdowns εφαρμόστηκαν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις στη Δανία. Δεν υπήρξαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι περιορισμοί σε συγκεντρώσεις στα σπίτια επιτεύχθηκαν μέσω απλών συστάσεων από τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Μόλις τα εμβόλια εγκρίθηκαν, οι Δανοί εμβολιάστηκαν γρήγορα. 

Ακόμα και τα χειρότερα αποτελέσματα της Δανίας στο μέτωπο της COVID-19 είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ η μέση αναλογία θανάτων από COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέρχεται σε 2.303 και στο Ηνωμένο Βασίλειο η μέση αναλογία διαμορφώνεται σε 2.126. Στη Δανία η αναλογία ανέρχεται σε 471. 

Η κυβέρνηση της Δανίας κέρδισε την εμπιστοσύνη από την αρχή της πανδημίας, μέσω τακτικών συσκέψεων της πρωθυπουργού, Mette Frederiksen, με άλλες Αρχές της χώρας. Προέβησαν σε συντονισμένα μηνύματα βασισμένα σε πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, ενώ υπογράμμισαν τις ηθικές υποχρεώσεις των Δανών, του ενός απέναντι στον άλλο. "Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, διατηρώντας τις αποστάσεις", είπε η κυρία Frederiksen στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοινώνει την επιβολή lockdown στη χώρα, τον Μάρτιο του 2020.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι μάσκες που μηδενίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού

Κάποιες από αυτές, μειώνουν πολύ κάτω από 1% την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό.

Κάποια συμπεράσματα από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Γιατί 'εξολοθρεύτηκε' ο Λοβέρδος, τι δείχνει η προσέλευση του κόσμου και πώς θα κινηθούν οι ψήφοι στο β' γύρο.

Στα επόμενα στάδια της μετάλλαξης Όμικρον

Η έντονη ανησυχία και οι επόμενοι μήνες στην Ευρώπη.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Και η επόμενη μπορεί να είναι πολύ πιο φονική, προειδοποιεί η δημιουργός του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εκπαιδευτικός, περιγράφει το κλίμα εκείνων των ημερών αλλά και το πώς επηρεάστηκαν οι μετέπειτα κοινωνικές εξελίξεις.

Γραφει Γιωργος Ρομπολας

Ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας και δίπλωμα οδήγησης προσεχώς στο κινητό τηλέφωνο

"Με στόχο την εξάλειψη της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί".