Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Ένας άντρας που έφθασε στις 26 Νοεμβρίου στην Κρήτη από τη Νότιο Αφρική είναι το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Γράφει: Esquire Editors 02 Δεκεμβρίου 2021

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος έφθασε στην Κρήτη από τη Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρούσμα είναι επιχειρηματίας από τα Χανιά, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ και διαγνώστηκε θετικός στα Χανιά, όπου επισκεπτόταν συγγενείς του για τις γιορτές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Πώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο άνδρας αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική και έκανε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα της νόσου και κάθε ημέρα έκανε rapid test τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Στις 29 Νοεμβρίου το τεστ βγήκε θετικό. Ακολούθησε έλεγχος PCR, που έδειξε ότι χρειαζόταν γονιδιακός έλεγχος για τη μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί (2/12), επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα, όπως και οι επαφές του, το οικογενειακό περιβάλλον του, οι οποίες είναι αρνητικές μέχρι στιγμής. "Είμαστε σε επιφυλακή", σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι "μπορεί ο ασθενής να βρέθηκε θετικός στην μετάλλαξη Ομικρον και να φαίνεται πως στην Κρήτη βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, όμως αυτό οφείλεται και στο εργαστήριο καθώς αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα στην χώρα και δεν αποτελεί έκπληξη που εντόπισε γρήγορα το κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα στην χώρα και θα έχουμε νέα τις επόμενες ημέρες".

Ερωτήματα για νοσηρότητα και αποτελεσματικότητα εμβολίων

"Ήταν αναμενόμενο να εντοπιστεί κρούσμα της μετάλλαξης και στη χώρα μας", τόνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι οι αρχές της Ελλάδας παρακολουθούν και περιμένουν τις πλήρεις αναφορές του ΠΟΥ για τη νέα μετάλλαξη. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορεί να διαχειριστεί με μεγάλη ασφάλεια και αυτή τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 ετών και το πρόστιμο

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Από: Thetoc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης