Στα επόμενα στάδια της μετάλλαξης Όμικρον

Η έντονη ανησυχία και οι επόμενοι μήνες στην Ευρώπη.

Γράφει: Esquire Editors 06 Δεκεμβρίου 2021

Για σαφές πλεονέκτημα της μετάλλαξης Όμικρον έναντι της Δέλτα κάνουν λόγο οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Πέρα από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, υπάρχει το απτό παράδειγμα της Ν. Αφρικής, που αποτελεί σημαντικό δείκτη για την πορεία της μετάλλαξης παγκοσμίως.

Η Νότια Αφρική αναφέρει μία έκρηξη των νέων κρουσμάτων COVID-19 με πάνω από 11.500 νέα κρούσματα ημερησίως και 22% ποσοστό θετικότητας την προηγούμενη Πέμπτη, από 8.400 και 16% την Τετάρτη, ενώ δύο εβδομάδες πριν τα αντίστοιχα νούμερα ημερησίως ήταν 300 και 2% ποσοστό θετικότητας, μας λέει ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί δραματικά από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς αναμένεται να κυριαρχήσει "τους προσεχείς μήνες", προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάτι το οποίο επισημαίνεται από την πλειονότητα των ειδικών.

Μάλιστα, "με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία".

"Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα" της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας καθώς μέχρι τα Χριστούγεννα στη χώρα μας αναμένεται ότι θα καταγράφονται υψηλοί αριθμοί θανάτων και διασωληνώσεων.

Ίσως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, εντούτοις είναι στα ύψη οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, κάτι που προβληματίζει καθώς η Όμικρον δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, Αντιπρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας "Μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95… Θέλω να πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό" ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας;

Φαίνεται πως έχει ξεκινήσει μια επιπέδωση και ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, "θα πάμε με γύρω στα 500 με 600 κρούσματα κατά μ.ο. λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, ελπίζω αυτό να διατηρηθεί, και να μην είναι κάτι πρόσκαιρο, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί", είπε ο καθηγητής, παρ’ όλα αυτά το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται.

Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως "αυτή τη στιγμή περνάμε την κορύφωση που είχαμε δυο εβδομάδες νωρίτερα λόγω της χρονοκαθυστέρησης (μολύνσεων, επώασης – τεστ)".

Την επόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου φθάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για παιδιά 5 με 11 ετών, κάτι που αναμένεται ότι θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του ιού σε σχολεία και σπίτια, αφού τα παιδιά είναι γνωστό ότι νοσούν πιο ήπια, αποτελούν όμως σημαντικό φορέα διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Εν κατακλείδι, "ο κορoνοϊός εδώ θα είναι και στο μέλλον, δε θα είναι επιθετικός όπως είναι, έτσι θα προχωρήσουμε απ’ ό,τι φαίνεται" κατά την εκτίμηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.