
Οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο
Η Ρωσία καλύπτει περίπου το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο
Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια για τη διάνοιξη εναλλακτικών "οδών" παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στην περίπτωση που η Μόσχα "κλείσει τις στρόφιγγες" με φόντο την αντιπαράθεσή της με τη Δύση για την Ουκρανία. Καθώς οι ανησυχίες για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένουν, τυχόν επιβολή πρόσθετων κυρώσεων προσωπικά σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν ή εν γένει κατά της χώρας του θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία του ACER
Σύμφωνα με το Reuters, το Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ρώσου ομολόγου του, ενώ μία ημέρα μετά και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER) δείχνουν ποιες χώρες διατρέχουν τον μεγαλύτερο ενεργειακό κίνδυνο, εάν η Ρωσία "παγώσει" την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 50% του φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία καλύπτει κατά ¼ τον ενεργειακό της εφοδιασμό από την ίδια χώρα, αφού βασίζεται περισσότερο στη Νορβηγία. Η Ιταλία περιλαμβάνεται επίσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που θα επηρεαστούν περισσότερο, αφού η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο "αγγίζει" το 46%.
Ορισμένες μικρότερες χώρες της Ευρώπης προμηθεύονται αποκλειστικά ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για τις Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μολδαβία. Η εξάρτηση της Φινλανδίας και της Λετονίας από τη ρωσική ροή φυσικού αερίου υπερβαίνει το 90%, ενώ στη Σερβία βρίσκεται στο 89%.
Στον αντίποδα, το Ηνωμένο Βασίλειο αντλεί το ήμισυ των ενεργειακών του αναγκών σε φυσικό αέριο από εγχώριες πηγές, ενώ κύριοι προμηθευτές του από το εξωτερικό είναι η Νορβηγία και το Κατάρ. Το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η Ισπανία προέρχεται από διάφορες πηγές, με τις Αλγερία και ΗΠΑ να αποτελούν τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους σε αυτό τον τομέα.
Η συνέχεια στο Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ από συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον Τσίπρα
Μια ζωντανή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μετατράπηκε σε μικρό τηλεοπτικό "θρίλερ", όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από το πλατό μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξή της.
Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn
Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'
Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.
Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε
Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του
Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.