Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί sell off στα χρηματιστήρια

Όπως άλλωστε αναμενόταν.

Γράφει: Esquire Editors 14 Φεβρουαρίου 2022

Να κρατήσει τη ζώνη των 940 μονάδων παλεύει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "συμμετέχει" στο παγκόσμιο sell off που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, με τους πωλητές μάλιστα να προχωρούν σε γενικευμένη μείωση του επενδυτικού κινδύνου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,30% στις 939,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.294,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,26% στις 713,83 μονάδες.

Οι εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα είναι ο μεγάλος καταλύτης των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως σήμερα, με το ΧΑ να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, μπορεί το ΧΑ να έχει εμφανίσει σημαντικές αντοχές από την έναρξη του έτους, σε όλες τις διεθνείς αναταράξεις, αλλά όταν αυτές λαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις, οι "επιλογές" των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων είναι πολύ περιορισμένες.

Σε αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις άλλωστε υποκύπτουν και μεγάλες αγορές παγκοσμίως, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, ενώ και τα παράγωγα στη Wall Street δείχνουν ότι ακολουθούν την ίδια τροχιά. Η αμερικανική αγορά δείχνει πως θα συνεχίσει σε αρνητικό κλίμα, όπως έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου σημείωσε βαριές απώλειες με τον Dow να χάνει 500 μονάδες, τον S&P να αγγίζει το -2% και τον Nasdaq να διολισθαίνει κατά 2,8%.

Και όλα αυτά την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πανδημία να αφήνει ακόμη το αποτύπωμά της στις οικονομίας. Μάλιστα, δεν προκάλεσε έκπληξη και η τελευταία σύσταση της JP Morgan να αποσύρει, προσωρινά τουλάχιστον, τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα κάνει stop-out τις long θέσεις που είχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, όπως τονίζει, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα  αρκετά απότομο sell-off την προηγουμένη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Αυτή η κίνηση, επισημαίνει, δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.