Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί sell off στα χρηματιστήρια

Όπως άλλωστε αναμενόταν.

Γράφει: Esquire Editors 14 Φεβρουαρίου 2022

Να κρατήσει τη ζώνη των 940 μονάδων παλεύει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "συμμετέχει" στο παγκόσμιο sell off που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, με τους πωλητές μάλιστα να προχωρούν σε γενικευμένη μείωση του επενδυτικού κινδύνου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,30% στις 939,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.294,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,26% στις 713,83 μονάδες.

Οι εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα είναι ο μεγάλος καταλύτης των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως σήμερα, με το ΧΑ να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, μπορεί το ΧΑ να έχει εμφανίσει σημαντικές αντοχές από την έναρξη του έτους, σε όλες τις διεθνείς αναταράξεις, αλλά όταν αυτές λαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις, οι "επιλογές" των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων είναι πολύ περιορισμένες.

Σε αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις άλλωστε υποκύπτουν και μεγάλες αγορές παγκοσμίως, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, ενώ και τα παράγωγα στη Wall Street δείχνουν ότι ακολουθούν την ίδια τροχιά. Η αμερικανική αγορά δείχνει πως θα συνεχίσει σε αρνητικό κλίμα, όπως έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου σημείωσε βαριές απώλειες με τον Dow να χάνει 500 μονάδες, τον S&P να αγγίζει το -2% και τον Nasdaq να διολισθαίνει κατά 2,8%.

Και όλα αυτά την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πανδημία να αφήνει ακόμη το αποτύπωμά της στις οικονομίας. Μάλιστα, δεν προκάλεσε έκπληξη και η τελευταία σύσταση της JP Morgan να αποσύρει, προσωρινά τουλάχιστον, τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα κάνει stop-out τις long θέσεις που είχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, όπως τονίζει, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα  αρκετά απότομο sell-off την προηγουμένη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Αυτή η κίνηση, επισημαίνει, δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί αποδοκιμάστηκε ο Olaf Scholz στη Γερμανία;

Ψεύτη", "προδότη του λαού" και "χάσου", φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελάριου Scholz για να παραιτηθεί.

Ρωσία & Ιράν συμμαχούν για το πετρέλαιο και η Ευρώπη τρέμει

Η Δύση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από εποχής Margaret Thatcher.

Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" την Wagner στην Ανατολική Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

Με ζέστη ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα

Η "ψυχρή λίμνη" που προκάλεσε έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα μετακινηθεί ανατολικότερα.

Πού αφήνουν τα μεγαλύτερα ποσά οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.