Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Πότε, πού και γιατί θα σταματήσει η χρήση του στην Ελλάδα.
Η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους κλειστούς χώρους, με πρώτους στη λίστα τους χώρους εστίασης, έχει ανοίξει για τα καλά. Το Πάσχα φαίνεται να είναι η ημερομηνία- ορόσημο για την κατάργηση του green pass.
"Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε Green pass" είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. "Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του", συμπλήρωσε αιτιολογώντας το σκεπτικό πίσω από την κατάργηση του πιστοποιητικού, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του στην περίπτωση ενός νέου κύματος της πανδημίας που θα οδηγήσει σε άνοδο των νοσηλειών.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Για τους ειδικούς, το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, τόσο ο βασικός, όσο και η αναμνηστική δόση. Σημειώνεται πως μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 5,51 εκατ. εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης και 7,58 εκατ. ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Εξάλλου όλα δείχνουν πως τους επόμενους μήνες θα εγκριθεί η χορήγηση και της τέταρτης δόσης, αρχικά για τους άνω των 60 ετών, πιθανόν και πριν το καλοκαίρι.
"Ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του, επισήμανε και τόνισε πως είναι το πρώτο που θα επανέλθει εάν ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, οι ειδικοί εμφανίζονται ακόμη πολύ διστακτικοί στην ενδεχόμενη κατάργησή της στους εσωτερικούς χώρους, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που μελλοντικά καταργηθεί, θα εξαιρεθούν τα νοσοκομεία ή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αύξηση 37% στα θετικά κρούσματα
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%.
Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση κατά 8% και η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να βελτιώνεται.
Η συνέχεια στο TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Οι αλλαγές που έρχονται στο σύστημα πληρωμών IRIS από τις 15 Ιανουαρίου
Το σύστημα άμεσων πληρωμών εξελίσσεται και επηρεάζει τον τρόπο που κινούνται τα χρήματα στην Ελλάδα.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈφυγε από τη ζωή ο Bob Weir, συνιδρυτής των Grateful Dead
Ο Bob Weir, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο θρύλος των Grateful Dead που επανακαθόρισε την αμερικανική ροκ με την κιθάρα του, αποχαιρέτησε τον κόσμο αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά 60 ετών.
Αυτό είναι το πιο ανθεκτικό φυτό εκεί έξω - Aν του βάλεις φωτιά, δεν καίγεται
Υπάρχει φυτό που 'φτύνει' τους σπόρους του σα σφαίρες, κάποια ζώα γνωρίζουμε επίσης ότι φωσφορίζουν, γενικά η φύση είναι αποτέλεσμα μικρών αλλά εντυπωσιακών θαυμάτων που εξηγούνται μέσω της επιστήμης.
Ένα πολύ επικίνδυνο ηφαίστειο είναι πιθανό να εκραγεί σύντομα
Ένα υποθαλάσσιο γεωλογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό απασχολεί ξανά τους επιστήμονες. Τα δεδομένα δείχνουν έντονη δραστηριότητα, αλλά η πραγματική του σημασία δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης
Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Ο θρυλικός Γιάγκος Δράκος από τη σειρά Λάμψη είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του, σπάνια εμφάνιση ως ηθοποιός στην ταινία του Χρήστου Μασσαλά, Broadway.
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τόνια Καζιάνη αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά ζητήματα με την υγεία της και εν τέλει απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.