Μερικές απαντήσεις για το σκληρό lockdown στη Σαγκάη
Η διεθνής ανησυχία για την "πηγή" της διασποράς στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα κορυφώνεται.
Συνεχίζονται οι εικόνες χάους από το σκληρό lockdown στο οποίο έχουν τεθεί 25 εκατομμύρια κάτοικοι στη Σαγκάη, ήδη από τα τέλη Μαρτίου. Χθες επιβεβαιώθηκαν από τις υγειονομικές αρχές τρεις θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της Covid, ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα, όπως ανακοινώθηκε.
Τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Σαγκάη πολλαπλασιάζονται, όπως και τα καθημερινά κρούσματα (19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το προηγούμενο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς), και την ώρα που η Ευρώπη χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, η διεθνής ανησυχία για την "πηγή" της διασποράς στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα κορυφώνεται. Ανησυχίες που ενισχύθηκαν και από την πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης.
Τα ερωτηματικά
Για παράδειγμα, ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος εξέφρασε ανοικτά το ερώτημα "Μήπως έχει γίνει κάτι στην Κίνα που δεν μας το λένε;".
Ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως στην Κίνα κυριαρχεί η Όμικρον 2, και πως ενώ ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, η τρίτη δόση γίνεται μετά από έξι μήνες.
"Πρόκειται για μια έξαρση της Όμικρον 2 και όχι για κάτι καινούργιο", εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για την κατάσταση που επικρατεί στην Σανγκάη. Όπως επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναμένει ότι αυτή η διαπίστωση θα επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ, προκειμένου ο κόσμος να μη, φοβάται ότι έχει εμφανιστεί κάποιος νέος ιός ή μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού.
Τι λέει ο ΕΟΔΥ
Η εντεινόμενη ανησυχία για την ύπαρξη μιας νέας μετάλλαξης οδήγησαν και τον ΕΟΔΥ να προβεί σε ανακοίνωση. Όπως ανέφερε ο Οργανισμός, η στρατηγική "μηδενικής διασποράς" ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο, οπότε παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.
Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική "μηδενικής διασποράς" που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.
Σημειώνεται πως η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής "μηδενικής διασποράς" ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν γίνει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στην προσπάθειά των αρχών να ελέγξουν το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα μέχρι σήμερα.
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα