Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον τελευταίο εστέτ των Αθηνών

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και πέθανε στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιουνίου. Όσα μεσολάβησαν, ας γίνουν θρύλος.

Η πρώτη εικόνα που έχω από τον Κωνσταντίνο Τζούμα είναι να χαϊδεύει ένα πουκάμισο, σε ένα κατάστημα με ρούχα, στο κέντρο, για να διαπιστώσει την ποιότητα του υφάσματός του. Πήγαινα σχολείο, μια συμμαθήτριά μου μου είχε τραβήξει το μανίκι για να μου τον δείξει: "Κοίτα, ένας ηθοποιός". Οπότε μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αργότερα, η χαρακτηριστική του φωνή στο ραδιόφωνο, ο ιδιαίτερος τρόπος εκφοράς κάθε λέξης που έβγαινε από το στόμα του, η απολαυστική ειρωνεία του, το ορίτζιναλ εστετιλίκι του, με έκαναν οπαδό του.

Δύο τηλεφωνήματα

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως δημοσιογράφος, τον έβλεπα σχεδόν παντού, όπου κι αν πήγαινα, σε θέατρα, κινηματογράφους, εκθέσεις. Μιλήσαμε δύο φορές στο τηλέφωνο -είχε μόνο σταθερό- αλλά δεν πήρα ποτέ το θάρρος να του συστηθώ, να του δηλώσω τον θαυμασμό μου. Τι να του πω; "Γεια σας, είμαι δημοσιογράφος, είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο"; Αστεία, παιδιάστικα πράγματα, σκεφτόμουν.

Την πρώτη φορά, ήμουν στο FAQ του Θανάση Λάλα και μιλήσαμε για ένα ρεπορτάζ που σβήστηκε από τη μνήμη μου. Τη δεύτερη, για το περιοδικό Γυναίκα, του είχα ζητήσει μία φωτογραφία από την παιδική του ηλικία, για ένα σχετικό αφιέρωμα. "Δυστυχώς, αγαπητέ μου, δεν έχω καμία". Μου εξήγησε, στη συνέχεια, ή ότι είχαν καεί ή ότι είχε πλημμυρίσει το σπίτι του και τις έχασε, πάντως η απώλεια συνδεόταν με μια καταστροφή.

Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον τελευταίο εστέτ των ΑθηνώνFacebook / Aggelos Papadimitriou

Οι εστέτ ποτέ δεν πεθαίνουν

Αυτές οι αναμνήσεις ήρθαν στον νου μου σήμερα που πληροφορήθηκα τον θάνατό του, ο οποίος έγινε πριν από λίγο γνωστός, μέσα από το Facebook του Άγγελου Παπαδημητρίου. Για την ιστορία, ήταν 78 ετών.

> Διάβασε ακόμα: Η κληρονομιά του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Πώς να τον αποχαιρετίσει, όμως, κανείς; Ο καθένας θα το κάνει με τον δικό του τρόπο. Προσωπικά, ως ένας άνθρωπος που συνδέθηκα μαζί του βαθιά, χωρίς να τον γνωρίσω ποτέ στ' αλήθεια, υπήρξε ένα είδωλο και πρότυπο πορείας. Γι' αυτό και δεν θα τον αποχαιρετήσω ποτέ. Κι απ' όλες τις ταινίες που γύρισε, απ' όλες τις σειρές που πήρε μέρος, θα βάλω να δω ξανά το Ρεμπέτικο, γιατί εκεί τον είδα πρώτη φορά να παίζει και με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα για εκείνον, για το τι ζωή έζησε.

> Διάβασε ακόμα: Η αιώνια πρωτοπορία της Anna Halprin

Ας κλείσουμε, όμως, με τα βασικά: Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και πέθανε στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιουνίου. Όσα μεσολάβησαν, ας γίνουν θρύλος.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.