Συναγερμός για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Η Αθήνα έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου και κλειστή στις προκλήσεις, γεγονός που θα επαναλάβει στον Akar, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Γράφει: Esquire Editors 13 Οκτωβρίου 2022

Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο του μηνύματος που εκπέμπεται μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων και απειλών ακόμη και για κλείσιμο της ροής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΡ, που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν, μέσω Τουρκίας. Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας δεν διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

Στα μισά της συνεδρίασης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έφυγε εσπευσμένα, καθώς έπρεπε να πετάξει για Βρυξέλλες, όπου θα συναντούσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Οι τουρκικές προκλήσεις βρέθηκαν φυσικά στο μενού της συνάντησης με τον υπουργό 'Αμυνας, όπως θα βρεθούν και με τους υπολοίπους ομολόγους του, για παράδειγμα τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Austin. Διμερείς συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Άμυνας και με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του. Με τον τελευταίο μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί η ημερομηνία παράδοσης των τεθωρακισμένων που αντικατέστησαν αυτά που είχε η Ελλάδα στα νησιά και εστάλησαν για βοήθεια στην Ουκρανία.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Akar

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί η διάθεση για μία συνάντηση και από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar σήμερα, μια συνάντηση που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν θα απορρίψει, αφού καλό είναι οι δίαυλοι με την Τουρκία, παρά τις όποιες προκλήσεις, να παραμένουν ανοιχτοί.

Άλλωστε, η Αθήνα έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου και κλειστή στις προκλήσεις, γεγονός που θα επαναλάβει στον Akar, ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν μάλιστα ότι σε αυτό το τετ α τετ, εάν τελικά γίνει, η Αθήνα θα θέσει και πάλι τις κόκκινες γραμμές, ζητώντας από την γειτονική χώρα να σταματήσει την επιθετική ρητορική, ώστε να υπάρξει εκ νέου προοπτική για διάλογο, με πρώτο βήμα την επανέναρξη των επαφών για τα ΜΟΕ.

"Οι τόνοι πρέπει επιτέλους να πέσουν και να αρχίσουμε και πάλι να συζητάμε", λέει με νόημα πηγή, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα το ΚΥΣΕΑ έλαβε απόφαση να εγκρίνει την ενίσχυση και την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, αλλά και να "τρέξει" την επιμήκυνση του φράχτη στον Έβρο κατά 35 χιλιόμετρα άμεσα. Και αυτό γιατί οι φόβοι για έναν υβριδικό πόλεμο παραμένουν, με την Τουρκία να κάνει τα στραβά μάτια στους διακινητές, όπως έχουν δείξει οι τελευταίοι μήνες στον Έβρο, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Τα F16, οι εκλογές τον Νοέμβριο και η …υπομονή

Το προσωρινό μπλόκο, που είχαν βάλει με τις τροπολογίες τους οι Menendez και VanHolen στην πώληση των μαχητικών F16, ανετράπη, καθώς αυτές δεν συμπεριελήφθησαν στο προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA).

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη δεν προκάλεσε ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο να το χαροποιεί. Και αυτό γιατί ακόμη και αν προμηθευτεί τελικά η Τουρκία F16, αυτή η αγορά θα φθάσει σε τουρκικό έδαφος σε τουλάχιστον 3 χρόνια. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα έχει ενισχύσει - όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- την άμυνά της έτι περαιτέρω, τόσο με τα Rafale ( σ.σ. έχουν παραληφθεί 6 και αναμένονται άλλα τόσα στις αρχές του 2023) όσο και με τα αναβαθμισμένα F16. Την ίδια ώρα, η χώρα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα για τα F35, με το πρώτο αεροσκάφος να έρχεται στην Ελλάδα στο τέλος του 2028.

"Η διαπραγμάτευση για τις δύο τροπολογίες θα συνεχιστεί μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές", αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι ο γερουσιαστής Menendez, εξακολουθεί να διατηρεί ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων το δικαίωμα βέτο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο πανηγυρίζουν, αν και οι επίμαχες τροπολογίες συνεχίζουν να περιλαμβάνονται στο κείμενο που διαμόρφωσε η Ομοσπονδιακή Βουλή, κατόπιν εισήγησης του ομοσπονδιακού βουλευτή Κρις Πάππας και θα συζητηθούν εκ νέου μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, ο χρόνος είναι μακρύς και οι διπλωματικές επαφές θα πυκνώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε πηγή που γνωρίζει καλά τη σκακιέρα των επαφών, η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει σε άλλη χώρα τι θα πουλήσει και σε ποιον, αν και δήλωνε δυσαρέσκεια για την εξέλιξη. Σημείωνε δε με νόημα ότι " η πώληση θα έρθει πιο κοντά, μόνο εάν αισθανθούμε εμείς ασφαλείς".

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.