O Erdogan βάζει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη;

Ο Erdogan και η Τουρκία αποτελούν "κακό μπελά" για ΝΑΤΟ, Δύση και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιανουαρίου 2023

Από τότε που υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού (NATO) την περασμένη άνοιξη, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν λάβει σχεδόν ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη-μέλη της συμμαχίας. Ωστόσο, η εισδοχή τους στη συμμαχία αναστέλλεται από μία και μόνη ανυποχώρητη χώρα, η οποία διατυπώνει παράλογες απαιτήσεις: την Τουρκία και τον Erdogan. Το ΝΑΤΟ πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη διαμάχη και να καλωσορίσει ανεπιφύλακτα τα νέα μέλη του.

Παραφωνία

Στην τελευταία του εμφάνιση, ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan δήλωσε τη Δευτέρα ότι, λόγω της πρόσφατης καύσης ενός αντιγράφου του Κορανίου από έναν Δανό ακροδεξιό ακτιβιστή κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, οι δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες "δεν θα δουν καμία υποστήριξη από εμάς για το θέμα του ΝΑΤΟ". Επειδή η διεύρυνση της συμμαχίας απαιτεί ομόφωνη συμφωνία, η Τουρκία φαίνεται να πιστεύει ότι έχει πλέον διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να εκβιάσει άλλα κράτη-μέλη.

Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή των υποψηφιοτήτων για ένταξη στο NATO της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Erdogan έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα - τα περισσότερα από τα οποία απευθύνονται στη Σουηδία, την οποία η Τουρκία επέκρινε εδώ και καιρό ότι παρέχει καταφύγιο στους Κούρδους αποσχιστές. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θέλει η Σουηδία να περιορίσει τις δραστηριότητες πολιτικών ομάδων τις οποίες η Άγκυρα κατηγορεί ότι ευθυγραμμίζονται με Κούρδους μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας προσπάθησε να κατευνάσει τον Erdogan αίροντας το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, αποστασιοποιούμενη από τους Κούρδους μαχητές στη Συρία και δεσμευόμενη να φέρει ενώπιον του κοινοβουλίου αυστηρότερους νόμους κατά της τρομοκρατίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να απελάσει η Σουηδία έναν δημοσιογράφο ο οποίος συνδέεται με τον αυτοεξόριστο Τούρκο ιερωμένο Fethullah Gülen, εδώ και χρόνια εχθρό του Erdogan.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson απέκλεισε κάθε περαιτέρω παραχώρηση, λέγοντας ότι οι Τούρκοι "θέλουν πράγματα τα οποία δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τους δώσουμε". Ο Kristersson αργότερα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις "πηγαίνουν πολύ καλά", ωστόσο επανέλαβε ότι η Σουηδία δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις εκδόσεων προσώπων από πλευράς της Τουρκίας.

Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία διεύρυνσης έχει σταματήσει. Αν και μεγάλες πλειοψηφίες στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ενθουσιασμός έχει όρια: σχεδόν 8 στους 10 Σουηδούς αντιτίθενται στην παραβίαση των νομικών αρχών της χώρας προκειμένου να κερδίσουν την έγκριση της Τουρκίας. Δεδομένης, δε, της ανάγκης του Erdogan να διατηρήσει την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Μάιο, ο Τούρκος ηγέτης έχει ελάχιστα κίνητρα να υποχωρήσει. Σε απάντηση στην καύση του Κορανίου το περασμένο σαββατοκύριακο, η Τουρκία ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Άγκυρα του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας. Ο επικεφαλής του σουηδικού κοινοβουλίου είδε  την επίσκεψη του να ματαιώνεται αφότου φιλοκούρδοι ακτιβιστές κρέμασαν ένα ομοίωμα του Erdogan κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη.

Κίνδυνος

Η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο τις προσπάθειες ένταξης των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης. Περαιτέρω καθυστερήσεις στην προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία θα στερήσουν το ΝΑΤΟ από το όφελος των σημαντικών στρατιωτικών και πληροφοριακών δυνατοτήτων των δύο χωρών, σε μια στιγμή που οι πόροι της συμμαχίας δοκιμάζονται από την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Έχοντας εγκαταλείψει την ουδετερότητά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά στερούμενες των εγγυήσεων ασφαλείας οι οποίες συνοδεύουν την πλήρη ένταξη, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτοι στον ρωσικό πειθαναγκασμό, πιθανώς με τη μορφή επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές - οι οποίες θα κλιμάκωναν τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και θα ενέτειναν τον κίνδυνο που θα προέκυπτε από λανθασμένους υπολογισμούς.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να άρουν αυτό το αδιέξοδο. Ο πρόεδρος Joe Biden θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι, ενώ η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες της για την κουρδική τρομοκρατία, αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των προσπαθειών για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση Τούρκων υπηκόων θα πρέπει να διεκπεραιωθούν απευθείας με τη Σουηδία, έξω από κάθε συσχέτιση με τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να πιέσουν τον Erdogan να εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου, όταν και θα συμπληρωθεί ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη.

Εάν η Τουρκία αντισταθεί, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσει μπλοκάροντας την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της Τουρκίας σε κοινές ασκήσεις και να παραγκωνίσει τον Erdogan κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η αποπομπή από τη συμμαχία - ένα βήμα άνευ προηγουμένου - θα πρέπει επίσης να πέσει στο τραπέζι.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για την αποτροπή έναντι του Vladimir Putin και την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης έναντι μελλοντικών απειλών. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: ένα μέλος της συμμαχίας το οποίο βλάπτει εσκεμμένα την ασφάλεια του συνόλου δεν μπορεί να αποτελεί καν σύμμαχο.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το καπιτονέ παρκά

Γκρι παρκά με κουκούλα, Camel Active explore more

Το casual πουκάμισο

Κοτλέ πουκάμισο, Seidensticker explore more

Το denim overshirt

Overshirt από πετροπλυμένο denim, Hugo explore more

Η μάλλινη ζακέτα

Ζακέτα από 100% μαλλί, Paul & Shark explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι οικονομικές προβλέπεις πέφτουν έξω, αλλά γιατί;

To Bloomberg αναρωτιέται τον λόγο που οι οικονομικές προβλέψεις τελευταία πέφτουν τόσο έξω.

Η Γερμανία στέλνει τελικά τα Leopard 2 στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefan Hebenstreit.

Πώς ο Bernard Arnault έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η ιστορία του επιχειρηματία που έσωσε τον οίκο Christian Dior, απέλυσε 9.000 ανθρώπους και είδε τις μετοχές της εταιρείας του να αυξάνονται κατά 780%.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουμε στις εκλογές;

Ο Έλληνας ψηφοφόρος θα ψηφίσει το κόμμα που εξυπηρετεί με το πρόγραμμά του, τις προσωπικές του ανάγκες και τον βουλευτή που πείθει περισσότερο με τον πολιτικό του λόγο.