Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Οι κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου έζησαν στιγμές αγωνίας μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη των πυρομαχικών, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιουλίου 2023

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, καθώς η φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν από δύο ημέρες στη Μαγνησία, έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις το απόγευμα της Πέμπτης, όταν προκλήθηκαν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες.

Πώς φτάσαμε στη σοκαριστική έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα ΑγχίαλοΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Από το πρωί της Παρασκευής επικρατεί σχετική ηρεμία στη Νέα Αγχίαλο, όπου δεν υπάρχουν αυτή την ώρα ενεργά μέτωπα φωτιάς.

Την Πέμπτη οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν στιγμές αγωνίας μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη των πυρομαχικών, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο.

ΑΓΧΙΑΛΟΣΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εκτός από την περιοχή Καραμπά, που βρίσκεται η αποθήκη πυρομαχικών, από το 112 εστάλησαν μηνύματα σε κατοίκους των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Στην Νέα Αγχίαλο, στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.

ΑΓΧΙΑΛΟΣΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ζημιές στη Νέα Αγχίαλο από το ωστικό κύμα

Η ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Νέα Αγχίαλο συνταράχθηκε από τις δυνατές εκρήξεις που σημειώθηκαν, σπάζοντας τζάμια σε σπίτια, την ώρα που το ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο κι έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ωστικό κύμα χτυπά δημοσιογράφο:

Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ - Πώς συνέβη η έκρηξη, σύμφωνα με το ΓΕΑ

Ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν με την πυρκαγιά στην περιοχή Νέας Αγχιάλου και τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών έκανε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

"Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια. Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή. Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί".

Τι πυρομαχικά υπήρχαν στην αποθήκη

Όπως αναφέρει το onalert.gr, η αποθήκη διέθετε "πυρομαχικά Β χορηγίας", όπως ονομάζονται τα πυρομαχικά που βρίσκονται, για προφανείς λόγους, εκτός της αεροπορικής βάσης και δεν είναι πυρομαχικά άμεσης χρήσεως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν διαθέτει, ακόμη, ακριβή εικόνα για των αριθμό των βομβών και των βλημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά. Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής θα γίνει αφότου η φωτιά σβήσει.

Ωστόσο, το onalert.gr αναφέρει ότι η φωτιά έχει καταστρέψει βόμβες διασποράς που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τους πυροκροτητές και αριθμό βλημάτων, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Από: TheToc

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.