To τελεσίγραφο του Ισραήλ προς 1,1 εκατ. Παλαιστινίους

Εντολή μετακίνησης 1,1 εκατ. πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα στη νότια εντός των επόμενων 24 ωρών, έδωσε ο Ισραηλινός στρατός.

Γράφει: Esquire Editors 13 Οκτωβρίου 2023

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι στην πόλη της Γάζας προς τον νότο.

Διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως.

Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον "φράκτη" -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

"Αγνοείστε την προειδοποίηση" λέει η Χαμάς

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ "να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας".

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου".

Εκκληση ΟΗΕ να "ακυρωθεί" η διαταγή

Νωρίτρερα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να "ακυρωθεί" η διαταγή αυτή.

"Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες", τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

"Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή", πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ1, το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα της Γάζας. Από το Σάββατο εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε "ντροπή" την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι "για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια" στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

"Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα", πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

"Θα τους σβήσουμε από τον χάρτη"

Ο Τομ, ένας 24χρονος έφεδρος, έφτασε από το Τζιόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, για να ενταχθεί στη μονάδα του. Ο μικρότερος αδελφός του, ο Άνταμ, υπηρετούσε ήδη. "Δεν μπορώ να σας πως τι θα κάνω. Μόνο ένα πράγμα (...) θα τους σβήσουμε από τον χάρτη. Κανείς δεν έχει σκοτώσει Εβραίους κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά το Ολοκαύτωμα" λέει ο Τομ, που ακόμη φοράει πολιτικά: σορτσάκι, ένα μπλουζάκι και σανδάλια. "Σύντομα, απέναντί μας δεν θα υπάρχει κανένας να μας πολεμήσει, να μας επιτεθεί, να μας χαλάσει τη ζωή", πρόσθεσε, με εμφανή την οργή στη φωνή του.

Εθελοντές που έφτασαν απ’ όλη τη χώρα μοιράζουν τρόφιμα και αναψυκτικά στους στρατιώτες, κάτω από τον καυτό ήλιο. Όλοι τους φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

"Θα ξανάρθω αύριο και κάθε μέρα για να τους φέρω ωραία πράγματα" υπόσχεται ο Γιουβάλ, 49 ετών, ο διευθυντής μιας επιχείρησης μεταφορών στη Χέρζλια.

Ο Αβραάμ, ένας 60χρονος πατέρας που έφτασε από τη Νετάνια, στα βόρεια του Τελ Αβίβ, σφίγγει στην αγκαλιά του τους τρεις έφεδρους γιους του. "Είμαι υπερήφανος για αυτούς. Είναι σαν κι εμένα, σαν όλους εμάς, δεν φοβούνται τίποτα", λέει χαμογελαστός.

Ο στρατός έχει τοποθετήσει παντού φράγματα για να περιορίσει τον κίνδυνο διείσδυσης ένοπλων Παλαιστινίων. Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βρίσκεται το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, όπου σφαγιάστηκαν γυναίκες και παιδιά, όμως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.

Οι στρατιώτες, νεαροί 19-20 χρονών, αισθάνονται νευρικότητα και κάποιες φορές αναγκάζουν κοφτά τους λιγοστούς δημοσιογράφους να γυρίσουν πίσω. "Δεν έχετε τίποτα να δείτε εδώ. Έχουμε πόλεμο. Να επιστρέψετε όταν θα είναι όλοι νεκροί στη Γάζα", λέει ένας από αυτούς.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες λευκού φωσφόρου

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως "δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα". Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του με 1.300 νεκρούς. Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ενεπλάκη επίσης σε ανταλλαγές πυρών με μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.