Πού οφείλεται η κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Απόρροια του δυσμενούς για τον Νετανιάχου πολιτικού κλίματος εντός και εκτός Ισραήλ.

Γράφει: Esquire Editors 23 Νοεμβρίου 2023

Η συμφωνία τετραήμερης (με δυνατότητα παράτασης) κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και η Χαμάς αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για το Κατάρ  και την Αίγυπτο, που λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές, ενώ προσφέρει και μια ορισμένη ανακούφιση στην αμερικανική κυβέρνηση, που ενθάρρυνε την επίτευξή της. Κι αυτό μολονότι ουδείς πιστεύει πραγματικά ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός κινδυνεύει να καταστεί μόνιμη.

Η συμφωνία συνιστά το αποτέλεσμα του δυσμενούς για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πολιτικού κλίματος που δημιούργησαν αφενός στο εσωτερικό οι κινητοποιήσεις των οικογενειών των ομήρων, αφετέρου στο εξωτερικό οι ογκούμενες διαδηλώσεις καταγγελίας της βίας κατά των αμάχων της Γάζας.

Μάλιστα οι διαδηλώσεις αυτές είχαν ιδιαίτερο βάρος στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, γεγονός το οποίο οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αγνοούν σε μία προεκλογική χρονιά. Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπρεπε να αποσείσει την εντύπωση ότι αδιαφορούσε για την απελευθέρωση των αιχμαλωτισμένων συμπολιτών του.

Την ίδια στιγμή, στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο, και μόνο το γεγονός ότι η Χαμάς διατηρεί την ικανότητα να εξαπολύει ρουκέτες εναντίον του κεντρικού Ισραήλ δείχνει ότι το εγχείρημα που ανέλαβαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει προκλήσεις πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι προκύπτει εκ πρώτης όψεως.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται στον χειρότερο των πιθανών κόσμων: γνωρίζει ότι μόνο σε συνθήκες παράτασης της ένοπλης σύγκρουσης μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση, ενώ σε ένα περισσότερο στρατηγικό επίπεδο, το βάρος του πλήγματος που δέχθηκε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου υποχρεώνει την ισραηλινή ηγεσία να απαντήσει με τρόπο πολύ πιο δραστικό (και ει δυνατόν τελειωτικό) σε σχέση με τις προηγούμενες πέντε φορές κατά τις οποίες εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ο συγκεκριμένος τρόπος, όμως, ακόμη αναζητείται: αυτό αποκαλύπτει η συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για την "επόμενη ημέρα" της Λωρίδας της Γάζας μετά την εκρίζωση της Χαμάς (σαν να είχε ήδη επέλθει). Η αμερικανική πλευρά δεν έχει πεισθεί για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Νετανιάχου και πάντως δημοσίως αποθαρρύνει τα σχέδια για μια νέα ισραηλινή κατοχή.

Είναι αυτή η στρατηγική ασάφεια που καθιστά ευπρόσδεκτη απ' όλους στην παρούσα φάση την τακτική ανάπαυλα. 

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε άλλα νέα, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με γραφείο τελετών απειλεί πως 'θα θάψει την Ευρώπη της Merkel'

Ο Ιωάννης Γκουσμπουνάρης κατεβαίνει με την πολιτική παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το βίντεο που θα δεις, τα λέει όλα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το TikTok και ο 'εφιάλτης' του Joe Biden

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος