Ένοχος, αλλά ελεύθερος ο Julian Assange μετά από 5 χρόνια

Ο 52χρονος ιδρυτής του Wikileaks συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιουνίου 2024

"Ο Julian Assange είναι ελεύθερος" και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου. Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Το τελευταίο κεφάλαιο της "Οδύσσειας" του Julian Assange αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό - ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Julian Assange θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

"Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!" δήλωσε εκστασιασμένη η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι "τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας" σε όσους έχουν κινητοποιηθεί "εδώ και χρόνια" για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Julian Assange να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα "μιας παγκόσμιας εκστρατείας" η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. "Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του", αναφέρει και συμπληρώνει: "Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας".

"Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα", υπογράμμισε το WikiLeaks.

Από: TheToc.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Μία πρώτη ματιά στο νέο, υπερσύγχρονο δίκτυο καταστημάτων της Allwyn

Μοντέρνα καταστήματα, συναρπαστικές εμπειρίες, αλλά οικεία διάδραση και περιβάλλον επιφυλάσσει η μετάβαση του δικτύου ΟΠΑΠ και PLAY στην εποχή της Allwyn.

Τι κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία

Γιατί ο Τραμπ θέλει οπωσδήποτε την Γροιλανδία και τι κρύβεται πίσω από αυτήν την εμμονική απαίτηση.

Καρυστιανού και αμβλώσεις: 30 από τα πιο δημοφιλή σχόλια στα social media

Ήταν αναμενόμενο να γίνει χαμός με την τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις και στα social media τα σχόλια πέφτουν βροχή.

Σε άλλα νέα, η Μαρία Καρυστιανού θεωρεί ότι οι αμβλώσεις αποτελούν θέμα δημόσιας διαβούλευσης

Αναφερόμενη στις αμβλώσεις η Μαρία Καρυστιανού δήλωσε διχασμένη σε σχέση με τη σύγκρουση του "δικαιώματος" της γυναίκας στο σώμα της και του "δικαιώματος του εμβρύου", ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Bill Gates ανησυχεί για τη "σκοτεινή εποχή" που έρχεται

Ο Bill Gates προειδοποιεί ότι κρίσιμοι δείκτες προόδου υποχωρούν και ότι οι αποφάσεις των επόμενων ετών θα καθορίσουν αν ο κόσμος θα προλάβει μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι αλλαγές που έρχονται στο σύστημα πληρωμών IRIS από τις 15 Ιανουαρίου

Το σύστημα άμεσων πληρωμών εξελίσσεται και επηρεάζει τον τρόπο που κινούνται τα χρήματα στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες