Εντοπίστηκε λίμνη με νερό στον Άρη, δυναμώνει η ελπίδα για ζωή εκεί

Είναι το καλύτερο μέχρι σήμερα σημάδι ότι μπορεί να υπάρξει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Ιουλίου 2018

Ο Άρης είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και η εξερεύνησή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των διαστημικών υπηρεσιών. Οι οποίες αυτή τη φορά μοιάζουν να έκαναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία λίμνη γεμάτη με παγωμένο νερό, κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, στον νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί. 

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αρχικά τις έρευνές τους για νερό, καθώς οι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό. Το 2015, η NASA είχε εντοπίσει σημάδια τρεχούμενου νερού, αλλά αυτά δεν οδήγησαν σε κάποια πηγή. Το Curiosity (όχημα της NASA) εξερεύνησε κάποια σημεία στα οποία φιλοξενούνταν νερό πριν πάρα πολλά χρόνια, πριν η ατμόσφαιρα του Άρη αδυνατίσει αισθητά, δημιουργώντας το ερημικό, παγωμένο και άνυδρο τοπίο. Πιστεύεται ότι οι δύο πόλοι του πλανήτη έχουν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού. 

Όμως, Ιταλοί επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA) που εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα Mars Express, ανακάλυψαν μια υγρή δεξαμενή που εκτείνεται σε διάμετρο περίπου 20 χλμ. Οι μετρήσεις έγιναν μέσω ειδικού ραντάρ και αν είναι σωστές θα μιλάμε ασφαλώς για μία σπουδαία ανακάλυψη. 

"Είναι υγρό και αλμυρό και έρχεται σε επαφή με τα βράχια. Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί ή να διατηρηθεί, αν υπήρξε ποτέ, στον Άρη" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Enrico Flamini, πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος είχε την επίβλεψη της συγκεκριμένης έρευνας. 

Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμη εξωγήινη ζωή, αλλά σίγουρα υπάρχει ένας μέρος από το οποίο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να ψάχνει.

Από: Esquire

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα μέτρα για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Μπαράζ μέτρων στήριξης όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές των περασμένων ημερών ανακοίνωσαν χθες τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η κλιματική αλλαγή εξαφανίζει κράτη και κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για hoax

Και μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και ο όρος του ex-situ nationhood.