Εντοπίστηκε λίμνη με νερό στον Άρη, δυναμώνει η ελπίδα για ζωή εκεί

Είναι το καλύτερο μέχρι σήμερα σημάδι ότι μπορεί να υπάρξει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Ιουλίου 2018

Ο Άρης είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και η εξερεύνησή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των διαστημικών υπηρεσιών. Οι οποίες αυτή τη φορά μοιάζουν να έκαναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία λίμνη γεμάτη με παγωμένο νερό, κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, στον νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί. 

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αρχικά τις έρευνές τους για νερό, καθώς οι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό. Το 2015, η NASA είχε εντοπίσει σημάδια τρεχούμενου νερού, αλλά αυτά δεν οδήγησαν σε κάποια πηγή. Το Curiosity (όχημα της NASA) εξερεύνησε κάποια σημεία στα οποία φιλοξενούνταν νερό πριν πάρα πολλά χρόνια, πριν η ατμόσφαιρα του Άρη αδυνατίσει αισθητά, δημιουργώντας το ερημικό, παγωμένο και άνυδρο τοπίο. Πιστεύεται ότι οι δύο πόλοι του πλανήτη έχουν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού. 

Όμως, Ιταλοί επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA) που εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα Mars Express, ανακάλυψαν μια υγρή δεξαμενή που εκτείνεται σε διάμετρο περίπου 20 χλμ. Οι μετρήσεις έγιναν μέσω ειδικού ραντάρ και αν είναι σωστές θα μιλάμε ασφαλώς για μία σπουδαία ανακάλυψη. 

"Είναι υγρό και αλμυρό και έρχεται σε επαφή με τα βράχια. Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί ή να διατηρηθεί, αν υπήρξε ποτέ, στον Άρη" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Enrico Flamini, πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος είχε την επίβλεψη της συγκεκριμένης έρευνας. 

Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμη εξωγήινη ζωή, αλλά σίγουρα υπάρχει ένας μέρος από το οποίο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να ψάχνει.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό εισηγούνται οι ειδικοί

Μεταξύ άλλων προτείνουν διατήρηση του ωραρίου με επιστροφή της μουσικής και 50% πληρότητα στα γήπεδα.

Η μετά-Όμικρον εξέλιξη της πανδημίας

Μετά από αυτήν την παραλλαγή της Covid-19, αυτή η πανδημία θα είναι διαφορετική.

Κορονοϊός: 17.960 νέα κρούσματα

Μαύρη Τετάρτη με 115 νέους θανάτους, στους 646 οι διασωληνωμένοι.

Τι πραγματικά ισχύει με τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από κορoνοϊό

Τα δεδομένα πριν και μετά την εμφάνιση των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον.

Ο χορός δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό

Στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

10 μεγιστάνες κρυπτονομισμάτων μετρούν απώλειες δισεκατομμυρίων

Για την ακρίβεια, έχουν χάσει $27 δισ. από τον περασμένο Νοέμβριο.