Εντοπίστηκε λίμνη με νερό στον Άρη, δυναμώνει η ελπίδα για ζωή εκεί

Είναι το καλύτερο μέχρι σήμερα σημάδι ότι μπορεί να υπάρξει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Ο Άρης είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και η εξερεύνησή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των διαστημικών υπηρεσιών. Οι οποίες αυτή τη φορά μοιάζουν να έκαναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία λίμνη γεμάτη με παγωμένο νερό, κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, στον νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί. 

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αρχικά τις έρευνές τους για νερό, καθώς οι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό. Το 2015, η NASA είχε εντοπίσει σημάδια τρεχούμενου νερού, αλλά αυτά δεν οδήγησαν σε κάποια πηγή. Το Curiosity (όχημα της NASA) εξερεύνησε κάποια σημεία στα οποία φιλοξενούνταν νερό πριν πάρα πολλά χρόνια, πριν η ατμόσφαιρα του Άρη αδυνατίσει αισθητά, δημιουργώντας το ερημικό, παγωμένο και άνυδρο τοπίο. Πιστεύεται ότι οι δύο πόλοι του πλανήτη έχουν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού. 

Όμως, Ιταλοί επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA) που εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα Mars Express, ανακάλυψαν μια υγρή δεξαμενή που εκτείνεται σε διάμετρο περίπου 20 χλμ. Οι μετρήσεις έγιναν μέσω ειδικού ραντάρ και αν είναι σωστές θα μιλάμε ασφαλώς για μία σπουδαία ανακάλυψη. 

"Είναι υγρό και αλμυρό και έρχεται σε επαφή με τα βράχια. Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί ή να διατηρηθεί, αν υπήρξε ποτέ, στον Άρη" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Enrico Flamini, πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος είχε την επίβλεψη της συγκεκριμένης έρευνας. 

Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμη εξωγήινη ζωή, αλλά σίγουρα υπάρχει ένας μέρος από το οποίο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να ψάχνει.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το κερωμένο τζάκετ

Κερωμένο τζάκετ με κοτλέ γιακά, Barbour explore more

Το trucker μπουφάν

Μπουφάν trucker με sherpa fleece επένδυση, Scotch & Soda explore more

Το πλεκτό hoodie

Πλεκτό hoodie σε γκρι χρώμα, Crossley explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Τους επόμενους μήνες, οι Ουκρανοί θα παραλάβουν μια δύναμη των λεγόμενων αρμάτων μάχης: Εξαιρετικά ικανά, σύγχρονα, καλά συντηρημένα και θανατηφόρα.

Πώς ο Scholz απέδειξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ την Αμερική

Ο Olaf Scholz επέμενε να έχει τους Αμερικανούς δίπλα του καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Γιατί το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

Η κυριαρχία του δολαρίου είναι εμφανής σύμφωνα με τις παγκόσμιες τράπεζες.

Το ουκρανικό πλεονέκτημα με τα Leopard

Υπήρχε λόγος που η Ουκρανία ζητούσε τόσο επίμονα τα γερμανικά Leopard.

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες