Εντοπίστηκε λίμνη με νερό στον Άρη, δυναμώνει η ελπίδα για ζωή εκεί

Είναι το καλύτερο μέχρι σήμερα σημάδι ότι μπορεί να υπάρξει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Ο Άρης είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και η εξερεύνησή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των διαστημικών υπηρεσιών. Οι οποίες αυτή τη φορά μοιάζουν να έκαναν πολύ σημαντικά βήματα προόδου.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία λίμνη γεμάτη με παγωμένο νερό, κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, στον νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί. 

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αρχικά τις έρευνές τους για νερό, καθώς οι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό. Το 2015, η NASA είχε εντοπίσει σημάδια τρεχούμενου νερού, αλλά αυτά δεν οδήγησαν σε κάποια πηγή. Το Curiosity (όχημα της NASA) εξερεύνησε κάποια σημεία στα οποία φιλοξενούνταν νερό πριν πάρα πολλά χρόνια, πριν η ατμόσφαιρα του Άρη αδυνατίσει αισθητά, δημιουργώντας το ερημικό, παγωμένο και άνυδρο τοπίο. Πιστεύεται ότι οι δύο πόλοι του πλανήτη έχουν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού. 

Όμως, Ιταλοί επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA) που εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα Mars Express, ανακάλυψαν μια υγρή δεξαμενή που εκτείνεται σε διάμετρο περίπου 20 χλμ. Οι μετρήσεις έγιναν μέσω ειδικού ραντάρ και αν είναι σωστές θα μιλάμε ασφαλώς για μία σπουδαία ανακάλυψη. 

"Είναι υγρό και αλμυρό και έρχεται σε επαφή με τα βράχια. Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί ή να διατηρηθεί, αν υπήρξε ποτέ, στον Άρη" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Enrico Flamini, πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος είχε την επίβλεψη της συγκεκριμένης έρευνας. 

Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμη εξωγήινη ζωή, αλλά σίγουρα υπάρχει ένας μέρος από το οποίο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να ψάχνει.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα επικίνδυνα sites που έχουν το Predator

Σε έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο το insidestory.gr, αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

H στρατηγική διάβρωσης των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

H Olivia Newton-John ήταν ένας δυνατός άνθρωπος

H ζωή της σταρ του ‘Grease’ ήταν μια έμπνευση δύναμης.

Ρωσία & Ιράν ετοιμάζουν ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones και ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στη Μόσχα.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι μάθαμε για την αξία του χρήματος από την πτώση των crypto

Bitcoin, κραχ του 2008 και η κυκλική φύση της οικονομίας.