Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα για να αδυνατίσουν

Η χρήση των αντιδιαβητικών φαρμάκων με σκοπό το αδυνατίσμα έχει εκτοξευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως δεν είναι για όλους και ο ΕΟΦ αναφέρει του κινδύνους.

Γράφει: Esquire Editors 19 Φεβρουαρίου 2025

Αρχικά σχεδιασμένα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, τα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη, όπως το Ozempic, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους. Και αυτό καθώς η δράση τους βασίζεται στην προσομοίωση μιας φυσικής ορμόνης του εντέρου που ρυθμίζει την όρεξη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα τη μείωση της πείνας και την επιβράδυνση της πέψης.

Η χρήση τους σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκτοξευτεί. Χορηγούνται με ιατρική συνταγή και χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα με παχυσαρκία ή με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που τα κατατάσσει στην κατηγορία του υπέρβαρου, ιδίως αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για την υγεία.

Διαβάστε Επίσης

Οι χρήστες συχνά αναφέρουν απώλεια πολλών κιλών μέσα σε λίγους μήνες, βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους παραμένουν θέματα εντατικής έρευνας, ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, επηρεάζοντας ακόμα και την πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη σε αυτά τα φάρμακα.

Ωστόσο, συνοδεύονται και από κινδύνους. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια και δυσκοιλιότητα, ενώ έχουν αναφερθεί και πιο σοβαρές επιπλοκές. Επιπλέον, η απώλεια βάρους δεν είναι μόνιμη, καθώς πολλοί ανακτούν το βάρος τους μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Στην ευρύτερη κατηγορία των ενέσιμων αντιδιαβητικών φαρμάκων εκτός ινσουλίνης έχουν λάβει Άδεια Κυκλοφορίας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου ΕΜΑ τα ακόλουθα φάρμακα (δραστικές ουσίες):

LYXUMIA (λιξισενατίδη), VICTOZA (λιραγλουτίδη), SAXENDA (λιραγλουτίδη), TRULICITY (ντουλαγλουτίδη) OZEMPIC (σεμαγλουτίδη), WEGOVY (σεμαγλουτίδη), MOUNJARO (τιρζεπατίδη) που διαφοροποιούνται, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στις εγκεκριμένες ενδείξεις ως εξής :

•  OZEMPIC, LYXUMIA, TRULICITY & VICTOZA: ενδείκνυνται για την αγωγή ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

•  WEGOVY και SAXENDA: ενδείκνυνται ως πρόσθετη αγωγή ενηλίκων σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τη διαχείριση βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς (ΒΜΙ ≥30) ή σε υπέρβαρους (BMI≥ 27) εφόσον φιλοξενούν μια τουλάχιστον επιπλέον διαταραχή που σχετίζεται με το αυξημένο βάρος (π.χ. υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αποφρακτική, υπνική άπνοια, καρδιαγγειακή νόσος, κ.α.), καθώς επίσης ως πρόσθετη αγωγή παχύσαρκων εφήβων άνω των 12 ετών με BMI που αντιστοιχεί σε ≥  30 kg/m2 των ενηλίκων και βάρος μεγαλύτερο των 60 kg.  

• MOUNJARO: έχει λάβει και τις δύο παραπάνω ενδείξεις στους ενήλικες

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επανέφερε τους κινδύνους από τη χρήση των παραπάνω σκευασμάτων για αισθητικούς λόγους, δηλαδή για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους. Όπως σημειώνει, τα αντιδιαβητικά φάρμακα που έχουν ως εγκεκριμένη ένδειξη τη διαχείριση βάρους προορίζονται για την επιπρόσθετη αγωγή παχύσαρκων ασθενών (ΒΜ≥30) ή υπέρβαρων ασθενών (ΒΜΙ≥27) εφόσον φιλοξενούν μια τουλάχιστον επιπλέον διαταραχή που σχετίζεται με το αυξημένο βάρος (π.χ. υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αποφρακτική, υπνική άπνοια, καρδιαγγειακή νόσος, κ.α.) και οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων και στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Διαβάστε Επίσης

Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις κλινικές δοκιμές και την κυκλοφορία των ανωτέρω φαρμάκων, η χρήση τους συνοδεύεται μεταξύ άλλων από ανεπιθύμητες ενέργειες του γαστρεντερικού, που εκδηλώνονται συχνά/πολύ συχνά (ναυτία, έμετος, διάρροια/δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κλπ.) ή σπανιότερα (παγκρεατίτιδα/οξεία παγκρεατίτιδα ή/και χολολιθίαση/χολοκυστίτιδα).

Επιπλέον, δεν έχει ακόμη αποκλειστεί ενδεχόμενη συσχέτιση χρήσης των φαρμάκων με κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας θυρεοειδούς και παγκρέατος, όπως προκύπτει από τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου των προϊόντων. Το προφίλ ασφάλειας καλεί για ιδιαίτερη προσοχή  στην εξέταση του ενδεχόμενου χορήγησης των φαρμάκων της κατηγορίας για διαχείριση βάρους σε εφήβους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το τέλος του περιπτέρου: Πώς ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας σβήνει αθόρυβα

Τα περίπτερα εξαφανίζονται από τον χάρτη της πόλης, καθώς η παραδοσιακή λιανική χάνει έδαφος απέναντι στα σούπερ μάρκετ και τις εφαρμογές delivery. Ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας σβήνει αθόρυβα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα