Όλο το Σύμπαν σε μία εικόνα

Στο επίκεντρο το ηλιακό μας σύστημα και γύρω του όλα όσα υπάρχουν.

Γράφει: Αδαμάντιος Άττενμπεργκ 26 Αυγούστου 2020

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει το Σύμπαν, όλα όσα υπάρχουν, σε μία μόνο εικόνα. Προφανέστατα και δεν είναι μία απλά λήψη που θα μπορούσες να τραβήξεις με το iPhone. Ούτε είναι μία εύκολη διαδικασία - άλλωστε για να φωτογραφίσεις το Σύμπαν μάλλον θα πρέπει να βρίσκεσαι έξω από αυτό. 

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική απεικόνιση, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα με τους πλανήτες του και τις ζώνες αστεροειδών και κομητών που υπάρχουν σε αυτό. Καταγράφονται επίσης το Άλφα του Κενταύρου, η σπείρα του Περσέα όπως και ολόκληρος ο γαλαξίας μας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας και άλλοι κοντινοί γαλαξίες, ο λεγόμενος Κοσμικός Ιστός (αόρατα νήματα ύλης πάνω στα οποία σχηματίζονται οι γαλαξίες), η Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου (αποτελεί απομεινάρι της πρώιμης περιόδου εξέλιξης του σύμπαντος) και τέλος το αόρατο πλάσμα που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Έκρηξη και από την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν - όταν αυτό είχε ηλικία μόλις 400.000 ετών. Καθόλου άσχημα.

Την απίστευτη ομολογουμένως απεικόνιση δημιούργησε ο καλλιτέχνης Pablo Carlos Budassi, συνδυάζοντας τους λογαριθμικούς χάρτες του Διαστήματος του Princeton μαζί με εικόνες της NASA, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τηλεσκόπια και διαστημόπλοια. 

H ομάδα ερευνητών του Princeton, υπό την καθοδήγηση των αστρονόμων Richard Gott και Mario Juric, αποφάσισε να στηρίξει τον λογαριθμικό χάρτη του Σύμπαντος στα δεδομένα που προέρχονται από την έρευνα Sloan Digital Sky - μια διερευνητική γνωστική έρευνα του ουρανού με τηλεσκόπιο οπτικού ευρυγώνιου φακού 2,5 μέτρων, στο παρατηρητήριο Apache Point στο Νέο Μεξικό.

Όλο το Σύμπαν σε μία εικόνα

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές αυτό το ειδικό τηλεσκόπιο για να δημιουργήσουν τους πιο λεπτομερείς 3D χάρτες του Σύμπαντος που έγινε ποτέ, καταγράφοντας πάνω από 3.000.000 αστρονομικά σώματα. 

Οι λογαριθμικοί χάρτες είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος να απεικονιστεί κάτι τόσο απίστευτα μεγάλο. Το Princeton δημοσίευσε τη μελέτη του στο Astrophysical Journal το 2005 και αν θέλεις μπορείς να τη δεις εδώ, μαζί με τα νέα στοιχεία που προστίθενται κάθε φορά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το μυστήριο γύρω από την προσωπική ζωή του Vladimir Putin

Όσα έζησε η Lyudmila Putina στο πλευρό του Ρώσου προέδρου.

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Κορονοϊός: 6.252 τα νέα κρούσματα

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα - 685 οι επαναλοιμώξεις.

Κι όμως, το bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο δε σταμάτησε ποτέ

Ο 39χρονος Θύμιος Μπουγάς από τον Πύργο Ηλείας αγνοείται τις τελευταίες 12 ημέρες.

Σε άλλα νέα, αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενή λοίμωξη παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980.

Ο ρωσικός στρατός χάνει τον πόλεμο, όπως όλα δείχνουν

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του.