2,9 εκ. δολάρια έπιασε σε δημοπρασία γράμμα του Albert Einstein

Στο οποίο χαρακτηρίζει τον Θεό "ανθρώπινη αδυναμία".

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 07 Δεκεμβρίου 2018

Ο πιο διάσημος επιστήμονας του 20ου αιώνα, αντίθετα από ό,τι νομίζουμε οι περισσότεροι δεν αρνιόταν κάθετα την ύπαρξη του Θεού. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ο Albert Einstein έριχνε αμαχητί τις άμυνές του όσον αφορά τις θρησκείες και -κυρίως- τις προκαταλήψεις. "Η λέξη "Θεός” για μένα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την απόδειξη της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος είναι μία συλλογή από σεβαστούς μύθους που όμως είναι αρκετά πρωτόγονοι" είχε γράψει το 1954, σε αλληλογραφία με έναν συνάδελφό του.

Το ίδιο αυτό γράμμα, γνωστό ως "Το γράμμα του Θεού", δημοπρατήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο από τον οίκο Christies του Λονδίνου για 2,9 εκ. δολάρια. Όπως όμως αναφέρει η New York Post η τιμή θεωρείται εξωφρενικά υψηλή για έναν πολύ απλό λόγο: το 2008 είχε κοστολογηθεί μόλις 400 χιλιάδες δολάρια. Τι συνέβη μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, πάντως κάποιος σίγουρα ψάχνει για τον νόημα της ζωής κι είναι διατεθειμένος να πληρώσει ακριβά.

2,9 εκ. δολάρια έπιασε σε δημοπρασία γράμμα του Albert Einstein

Όσον αφορά τώρα τις "θρησκευτικές πεποιθήσεις" του επιφανούς φυσικού, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που δήλωναν ανοιχτά άθεοι, εκείνος έτεινε προς τον "αγνωστικισμό". Βέβαια, η δικιά του θεώρηση δεν ήταν παραδοσιακή, αρνιόταν την ύπαρξη ενός θεϊκού πλάσματος που κατέβηκε στη Γη κι έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους. Αντιλαμβανόταν περισσότερο την έννοια του Θεού ως μία έννοια που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει. Θεωρούσε άλλωστε, όπως είχε γράψει το 1931, ότι το μυστήριο είναι μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορούμε να ζήσουμε ως άνθρωποι.

Κι όμως ο Albert Einstein, ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα, δεν ήταν άθεος -τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια του όρου. "Η επιστήμη χωρίς την θρησκεία είναι βαρετή, η θρησκεία χωρίς την επιστήμη είναι τυφλή" είχε γράψει χαρακτηριστικά το 1954. Αν όμως ο εισηγητής της Θεωρίας της Σχετικότητας άφηνε κάποια μεταφυσικά περιθώρια, ένας άλλος σπουδαίος αστροφυσικός που έφυγε πρόσφατα ήταν πολύ πιο κάθετος στις απόψεις του: "Δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν διοικεί το σύμπαν" είχε γράψει λίγο προτού αφήσει τον μάταιο αυτόν κόσμο ο Stephen Hawking.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Η ελπιδοφόρα θεραπεία για τον κορονοϊό από την AbCellera

Το υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού "1404" ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Όταν η εξωτερική εμφάνιση γίνεται κριτήριο των πράξεων

Μία ξεκάθαρη προσέγγιση στη σεξουαλική επίθεση της Νέας Σμύρνης.

Κορονοϊός: 2.691 νέα κρούσματα

Συνολικά 10.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Τι ακριβώς σημαίνει η άρση της πατέντας των εμβολίων

Και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν.