Ο Pablo Escobar ακόμα αποτελεί πρόβλημα για τους ιπποπόταμους στην Κολομβία

25 χρόνια μετά τον θάνατο του βασιλιά της κόκας, τα κατοικίδιά του είναι ακόμη εκεί.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Δεκεμβρίου 2018

Όταν ο Pablo Escobar έπεφτε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, θα πίστευε κανείς πως τελείωναν όλα τα προβλήματα που σχετίζονταν με τον περιβόητο βαρόνο των ναρκωτικών. Κάτι που είναι αλήθεια. Αν εξαιρέσει κάποιος ένα μικρό θεματάκι με κάποιους ιπποπόταμους, που πλέον εξαπλώνονται σαν επιδημία στη χώρα της νοτίου Αμερικής. 

Το πρόβλημα ξεκινά από τα αμέτρητα λεφτά που κέρδιζε ο Escobar από τις δραστηριότητές του. Ήταν τόσα πολλά που -όπως θα έχεις δει και στο Narcos- δεν είχε κυριολεκτικά τι να τα κάνει. Γι' αυτό και κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μίνι ζωολογικό κήπο αγοράζοντας ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες και 4 ιπποπόταμους. Μετά το θάνατό του, ο ζωολογικός αυτός κήπος καταστράφηκε και τα άγρια ​​ζώα απομακρύνθηκαν. Όλα εκτός από τους ιπποπόταμους.

Τα 4 αρχικά ζώα ξεκίνησαν να αναπαράγονται με φανατικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στην Κολομβία περισσότεροι από 50 ιπποπόταμοι. Και από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσουν να πληθαίνουν. 

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέθεσε στον βιολόγο David Echeverrí να βρει μια λύση για το θέμα, ωστόσο αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. "Έχουμε έναν πολύ σημαντικό πληθυσμό ιπποπόταμων, έξω από το φυσικό τους περιβάλλον. Το παράδοξο όμως είναι πως η Κολομβία είναι πραγματικός παράδεισος γι' αυτούς" αναφέρει ο Echeverrí. Και έχει δίκιο: Το κλίμα της Αφρικής είναι κατά τη μισή διάρκεια του έτους υπερβολικά ξηρό και την άλλη μισή υπερβολικά υγρό, κάτι που δεν συμβαίνει στις ζούγκλες της Κολομβίας, στις οποίες υπάρχει και άφθονη τροφή για τους ιπποπόταμους. Εκτός από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, στη χώρα του Escobar, οι ιπποπόταμοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν και τους φυσικούς εχθρούς της Μαύρης Ηπείρου, οπότε είναι απολύτως λογικό να ευημερούν και ως εκ τούτου να αυξάνονται.

Ο Johnny Harris του Vox επισκέφθηκε τον Echeverrí στην Κολομβία και κατάλαβε από πρώτο χέρι γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το βίντεο της ημέρας: "Κάνε τη διαφορά, άλλαξε συνήθειες, σεβάσου τη ζωή"

Η μικρού μήκους ταινία "Ο αδερφός μου" του #RespectLife έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

Ποιος ήταν ο Colin Kroll, ο εφευρέτης του Vine που βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση

Ο άνθρωπος πίσω από το πρώτο app που έβαλε τα stories στον ιντερνετικό χάρτι.