Ben Brafman, o πραγματικός δικηγόρος του διαβόλου

Μετά την υπεράσπιση δολοφόνων και μαφιόζων, ο 71χρονος συνήγορος από το Μπρούκλιν ανέλαβε και την περίπτωση του Harvey Weinstein.

Πληρωμένοι δολοφόνοι της οικογένειας Gambino από τη μία, διάσημοι καλλιτέχνες και πολιτικοί όπως ο Michael Jackson, o Puff Daddy, ο Dominique Strauss-Kahn κι ο Jay-Z από την άλλη. Μάλιστα ο τελευταίος του αφιέρωσε και τον στίχο "got Brafman defending me 'Cause New York'll miss me if I'm locked in the penitentiary” στο Welcome to New York City του Cam'ron. Ο 71χρονος δικηγόρος έχει πολύ ευρύ και διαφορετικό πελατολόγιο που όμως μοιράζεται ένα κοινό στοιχείο: το πολύ χοντρό πορτοφόλι και τους πολύ φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Ben Brafman μοιάζει να έχει βγει από κάποιο δικαστικό θρίλερ

Όταν η υπόθεση έχει τρελά λεφτά και τηλεοπτική κάλυψη, ο Benjamin Brafman δεν θα διστάσει να την αναλάβει όσο αμφιλεγόμενη κι αν είναι. Έτσι βρέθηκε και στη θέση του συνήγορου υπεράσπισης του Harvey Weistein. Ναι, ακριβώς, του ανθρώπου δηλαδή που όλος ο πλανήτης θεωρεί το απόλυτο μίασμα, ενός τύπου που για χάρη του ξεκίνησε το κίνημα του #Metoo. "Δεν έχουν μείνει και πολύ σαν κι εμένα" είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό στο The New Yorker. "Υπάρχει μεγάλη μοναξιά στο Alamo". Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να του απαντήσει, άλλωστε ποιος θα αναλάμβανε την υπεράσπιση του Martin Shkreli, του ανθρώπου που αποφάσισε να αυξήσει περίπου κατά 56 φορές την τιμή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείτε ενάντια στο Aids; Από την άλλη πάλι είναι μία βρώμικη δουλειά που όμως κάποιος πρέπει να την κάνει.

Ben Brafman, o πραγματικός δικηγόρος του διαβόλου

Ο Brafman μοιάζει να έχει βγει από κάποιο δικαστικό θρίλερ: είναι μεγάλος σε ηλικία, ασπρομάλλης, φορά power suits, παρ' όλες τις επιλογές που έχει κάνει στην καριέρα του παραμένει ένας πολύ πιστός Εβραίος ενώ τα γραφεία του βρίσκονται -που αλλού;- στον 26ο όροφο ενός ουρανοξύστη που βλέπει το Central Park. Μάλιστα παρά το μικρό του μέγεθος παραμένει ένας γίγαντας μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Τον τελευταίο καιρό επανήλθε στην επικαιρότητα, κάτι που επιδιώκει πολύ συχνά, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση του Harvey Weinstein. Μία υπόθεση που όμως έληξε για εκείνον δύο εβδομάδες πριν. Οι απόψεις διίστανται, ο διάσημος δικηγόρος λέει ότι αποχώρησε λόγω διαφωνιών που είχε για το πώς πρέπει να χειριστούν την υπόθεση ενώ η άλλη πλευρά κάνει λόγο για απόλυση. Δύσκολα θα μάθουμε την αλήθεια, άλλωστε ο Brafman είναι ειδικός στο να την παραφράζει.

Ο "Ben” όπως είναι περισσότερο γνωστός είναι ένας γίγαντας της δικηγορίας, ακριβώς επειδή θυμίζει με το μικρό του ύψος έναν Δαβίδ που μάχεται ενάντια στους Γολιάθ που έχει απέναντί του. Επιβεβαιώνει δηλαδή ένα κλισέ κάθε επιτυχημένης αφήγησης που θέλει τον ήρωα να ανταπεξέρχεται μεγάλες δυσκολίες και να κερδίζει ενώ όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Απλά στην περίπτωση του 71χρονου δικηγόρου, αυτό δεν γίνεται πάντα με τον πλέον "ηθικό" λόγο. Μέσα από τις δεκαετίες το κοινό έχει να τον μάθει να τον αντιμετωπίζει σα να είναι πραγματικά ο "δικηγόρος του διαβόλου".

Ben Brafman Puff Daddy
Στη μέση ο Puff Daddy και δεξιά του o Ben Brafman καταφτάνουν στην κηδεία ενός άλλο διάσημου δικηγόρου, του Johnnie Cohran, τον Απρίλιο του 2005.

Που όμως βασίζεται η τόσο μεγάλη επιτυχία του; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές εξηγήσεις, κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει με την καταγωγή του. Είναι γιος δύο ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί ερήμην τους σε θάνατο. Οι γονείς του κατάφεραν να επιβιώσουν από την κόλαση του Ολοκαυτώματος χωρίς ποτέ κανένας δικηγόρος να τους βοηθήσει. Ίσως αυτό είναι που τον ώθησε να κυνηγήσει με τόση μανία κι επιμονή την καριέρα του, δικαιολογώντας τις όποιες επιλογές του ενάντια στην ατέλειωτη "κακία" του κόσμου που ζούμε. Κι όμως ακόμα κι ο Brafman έχει τις κόκκινες γραμμές του. "Αν κάποιος τρομοκράτης μου ζητήσει να τον υπερασπιστώ, θα αρνηθώ λέγοντας ότι η οικογένειά μου βασανίστηκε από το μίσος, έτσι παρότι έχει δικαίωμα σε δικηγόρο, δεν πρόκειται να είμαι εγώ αυτός" έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

"Ο κ. Weinstein δεν εφηύρε τις οντισιόν" είχε πει με περίσσιο θράσος σχετικά με το σκάνδαλο που ταρακούνησε το Χόλιγουντ

"Η μάχη μόλις ξεκίνησε" ήταν η φράση που χρησιμοποίησε το 2011 όταν αναλάμβανε δικηγόρος του Dominique Strauss-Khan αναφορικά με το σεξουαλικό σκάνδαλο που βρήκε τον Γάλλο πολιτικό πρωταγωνιστή σε πολύ πιπεράτες ιστορίες. Ποτέ δεν διαλέγει τυχαία τις λέξεις, έτσι και τότε. Είναι ικανός να χρησιμοποιήσει όλα τα ρητορικά κόλπα που έχει στα χέρια του -ακόμα κι αν αυτά πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ντροπής όπως το να επιτίθεται συνεχώς ενάντια στην αξιοπιστία της άλλης πλευράς ακόμη και χωρίς επιχειρήματα- αρκεί να πετύχει τον σκοπό του. Πολύ συχνά μάλιστα προσπαθεί να αποδείξει την υποκρισία της κοινωνίας στη βιβλική λογική του "Ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω".

Κάτι δηλαδή που έκανε κι όσο ήταν συνήγορος υπεράσπισης του Harvey Weinstein. "Ο κ. Weinstein δεν εφηύρε τις οντισιόν" είχε πει με περίσσιο θράσος σχετικά με το σκάνδαλο που ταρακούνησε το Χόλιγουντ κι απασχόλησε όλη την υφήλιο. Κάτι που δεν είναι ψέμα. Προφανώς κι ο Weinstein δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να προωθήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις. Κατά τον Brafman, λοιπόν, είναι υποκριτικό να τον κατηγορούμε αφού όλοι θα κάναμε το ίδιο. Όμως, αλίμονο, δεν θα κάναμε όλοι το ίδιο και ακόμα περισσότερο δεν είναι δυνατόν να δικαιολογείται μία παραβατική συμπεριφορά μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει κατά κόρον.

Weinstein Brafman

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσεις τις τρομερές ικανότητες του Αμερικανοεβραίου από το Μπρούκλιν. Μόνο τυχαία δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Άλλωστε δεν είναι ότι δεν χρησιμοποιεί την αλήθεια για να κερδίσει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Απλά την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν· όποτε κι όπως τον συμφέρει. Μάλιστα έχει κάθε δικαίωμα να αναλαμβάνει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει αφού όντως κάθε κατηγορούμενος, όσο ακραίο κι αν είναι το έγκλημά του, έχει δικαίωμα σε δικηγόρο.

Αντίστοιχα όμως και η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει τον Brafman λιγότερο ως έναν επιτυχημένο επαγγελματία και περισσότερο ως έναν άνθρωπο που έχει χάσει κάθε ηθικό φραγμό θυμίζοντας περισσότερο τον θρυλικό χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο Al Pacino στο μεταφυσικό δικαστικό θρίλερ Ο δικηγόρος του διαβόλου (1997). Σίγουρα πάντως ο Ben Brafman έχει καταφέρει να περάσει από τη σφαίρα του πραγματικού στη σφαίρα του μύθου. Απλά οι άθλοι του δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση παράδειγμα προς μίμηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.