Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

Οχι, δεν είναι προφητεία του Νοστράδαμου. Δυστυχώς πρόκειται για τα αποτελέσματα νέας έρευνας του MIT.

Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το χρώμα τουλάχιστον των μισών ωκεανών της Γης. Όσοι βρίσκονται κάτω από την τροπική ζώνη θα δείχνουν περισσότερο μπλε ενώ όσοι είναι πιο κοντά σε αυτήν αλλά και τους πόλους θα δείχνουν περισσότερο πράσινοι. Ο λόγος; Η άνοδος της θερμοκρασίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε το MIT στο περιοδικό Nature Communications.

Το φυτοπλαγκτόν (ή και σε κάποιες περιοχές γενικά η θαλάσσια ζωή) θα μειωθεί στις υποτροπικές περιοχές, έτσι καθώς θα υπάρχει λιγότερη πράσινη άλγη το χρώμα των νερών θα είναι πιο μπλε. Αντίστοιχα οι περιοχές με περισσότερο φυτοπλαγκτόν, όπως είναι φυσικό, θα αρχίσουν να δείχνουν πιο πράσινες.

Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

Η ομάδα πίσω από την έρευνα, με επικεφαλής την Stephanie ​​​​​​ Dutkiewicz, διευθύντρια ερευνητικού τμήματος του MIT, ανέπτυξε μία ηλεκτρονική προσομοίωση για το πως η ανάπτυξη κι η πυκνότητα του φυτοπλαγκτόν θα αλλάξει εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών. Έτσι, φτάνοντας με την ηλεκτρονική προσομοίωση μέχρι το 2100, το μοντέλο έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των ωκεανών θα αλλάξει χρώμα.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν εικόνες από δορυφόρους από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα, υλικό που αποτελεί απόδειξη ότι θα πρέπει να περιμένουμε αισθητή αλλαγή μέχρι το 2055, αν όχι και νωρίτερα.

Κλιματική Αλλαγή ωκεανοί άλλαζουν χρώμα 2

Κι αν οι εικόνες με ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές να είναι καταπράσινες εξαιτίας της άλγης ενώ άλλες να έχουν ένα έντονο μπλε που φανερώνει ότι ουσιαστικά είναι νεκρές από ζωή δεν είναι αρκετές, υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν ολόκληρες τροφικές αλυσίδες, ένα οικοσύστημα απαραίτητο για τη σίτιση δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.