O νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι γυμνός

Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα για τον 66χρονο Maha Vajiralongkorn που μόλις στέφθηκε μονάρχης της εξωτικής χώρας.

Η λέξη "κέφι" δύσκολα μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα πέρα από τα Ελληνικά. Αντίστοιχα, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά των Βαλκανίων, η λέξη "sanuk” που χρησιμοποιούν στην Ταϊλάνδη είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστεί μονολεκτικά. Για να μπορέσει κανείς να την καταλάβει θα πρέπει να φανταστεί τα πολύχρωμα κοκτέιλ, τις εξωτικές παραλίες και το ελεύθερο σεξ (αγοραίο και μη) που υπόσχεται η χώρα της Άπω Ανατολής. "Sanuk", τελικά, θα πει να περνάς καλά στη ζωή. Κάτι, δηλαδή, που γίνεται πραγματικότητα στο πρόσωπο του νέου μονάρχη της χώρας. Ο 66χρονος Maha Vajiralongkorn, που στέφθηκε κι επίσημα βασιλιάς στις 4 Μαΐου, είναι "μεγάλος χομπίστας".

O νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι γυμνόςΣε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, το 2016 η κάμερα της γερμανικής Bild τον συνέλαβε σε όχι και τόσο αριστοκρατικές στιγμές κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Ο Ταϊλανδός μονάρχης, τότε πρίγκιπας της χώρας του, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στη Γερμανία αφού εκτός από αρκετές επαύλεις έχει και στην κατοχή του πολλές μετοχές του διάσημου ξενοδοχείου Kempinski της πόλης. Τι το περίεργο όμως έκανε εκείνη την καλοκαιρινή μέρα του 2016; Εμφανίστηκε σαν μεθυσμένος τουρίστας με σανδάλια, κολλητό τζιν και άσπρη φανέλα όμοια με μπουστάκι δίπλα στην κατά 30 χρόνια νεότερη ερωμένη του, την Suthida, μία πρώην αεροσυνοδό την οποία παντρεύτηκε τελικά λίγες μέρες πριν.

Πού είναι το κακό; Φυσικά δεν είναι έγκλημα να μην ακολουθεί ένας μονάρχης τις παραδόσεις της αριστοκρατίας και τις politically correct επιταγές του στέμματος. Ούτε, βέβαια, οι τέσσερις γάμοι και τα εφτά παιδιά από διαφορετικές γυναίκες είναι κάποιο νομικό ατόπημα. Άλλωστε, φαίνεται ότι αυτή η τάση κυλά στο αίμα της οικογένειάς του: ο πατέρας του, Βασιλιάς De Bhumibol, ο οποίος παρέμεινε παντρεμένος με την ίδια βασίλισσα για δεκαετίες αποτελεί μάλλον εξαίρεση· ο παππούς του, Chulalongkorn, είχε αλλάξει ούτε λίγο ούτε πολύ 153 (!) γυναίκες.

Η εκκεντρικότητα, όμως, και οι sui generis επιλογές του Vajiralongkorn δεν σταματούν εκεί. Σε έναν προηγούμενο γάμο του, το 2001, ήταν ντυμένος με φόρμες και σαγιονάρες επειδή ένα μέντιουμ του είχε πει να ντυθεί casual. Πριν λίγα χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο όπου εκείνος και η ερωμένη του Suthida, γιόρτασαν με κάθε επισημότητα τα γενέθλια του σκύλου τους ονόματι Foo Foo σε ένα ακριβό εστιατόριο, με την τελευταία να μην φορά τίποτα άλλο πέρα από ένα μικροσκοπικό μπικίνι χωρίς το πάνω μέρος. Το κατοικίδιό τους, μάλιστα, κατείχε τον βαθμό του στρατηγού στον στρατό της χώρας μέχρι τον θάνατό του το 2015.


Η Ταϊλάνδη παντρεύτηκε έναν μονάρχη που το μοναδικό σύνθημα που ακολουθεί είναι το "sanuk", χωρίς να υπολογίζει καθόλου τις επιπτώσεις για τους υπηκόους του.


Όλα αυτά θα ήταν ψιλά γράμματα σε μία χώρα όπου η βασιλεία ήταν καθαρά μία παράδοση χωρίς ιδιαίτερη πολιτική ισχύ. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στην Ταϊλάνδη. Διότι μπορεί το πολίτευμα της χώρας να είναι Βασιλευομένη Δημοκρατία, κάτι που σημαίνει ότι ο μονάρχης έχει επί της ουσίας διακοσμητικό ρόλο, παράλληλα όμως είναι και η χώρα με τα περισσότερα πραξικοπήματα στον πλανήτη στη διάρκεια των τελευταίων ενενήντα χρόνων. Από το 1932 έως σήμερα, στην Ταϊλάνδη έχουν διεξαχθεί 25 εθνικές εκλογές ενώ η δημοκρατία έχει ανατραπεί βίαια 20 φορές συνολικά.

Στέψη βασιλιά Ταϊλάνδης
Η στέψη του νέου μονάρχη της Ταϊλάνδης σε live μετάδοση.

Όσο για το πώς αντιμετωπίζεται η κριτική απέναντι στη βασιλική οικογένεια; Θα μπορούσαμε να πούμε βάναυσα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένα πολίτης καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξης, 10 χρόνια για κάθε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ενάντια στο στέμμα. Ένας Αυστραλός συγγραφέας παραλίγο να καταλήξει στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή άφηνε υπόνοιες για σεξουαλικά σκάνδαλα στο παλάτι ενώ οι New York Times, o Economist και το Marie-Claire έχουν κατά καιρούς αναγκαστεί να αυτολογοκριθούν φοβούμενοι τα αντίποινα που περιμένουν τους ντόπιους συνεργάτες τους σε περίπτωση που ασκήσουν το δικαίωμά τους όσον αφορά την ελευθεριά του τύπου.  

Βασιλιάς Ταϊλάνδης selfie
Βγάζοντας selfies με το πορτραίτο του νέου βασιλιά.

Κι όμως, σε όλο αυτό το διάστημα που η πολιτική ιστορία της Ταϊλάνδης θυμίζει πολιτικό θρίλερ με δόσεις υπερβολικής δυστοπίας, ο πρώην βασιλιάς De Bhumibol (που ήταν στον θρόνο για περισσότερα από 60 χρόνια) αποτελούσε έναν παράγοντα σταθερότητας σε μία χώρα με παράδοση πολιτικής αστάθειας και σοβαρά θέματα στην έλλειψη δημοκρατιών ελευθεριών. Κάτι, δηλαδή, που ο Vajiralongkorn δε φαίνεται καθόλου ικανός να κάνει.

Άλλωστε, όπως λένε και οι κακές γλώσσες τόσο ο πατέρας του όσο και ο λαός μάλλον προτιμούσαν την αδερφή του, γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση, να ανέβει στον θρόνο. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό το πλοίο πια σάλπαρε και η Ταϊλάνδη παντρεύτηκε έναν μονάρχη που το μοναδικό σύνθημα που ακολουθεί είναι το "sanuk", χωρίς να υπολογίζει καθόλου τις επιπτώσεις για τους υπηκόους του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear