Αλαμπάμα, καλώς ήρθες στον μεσαίωνα

Ο νόμος για την απαγόρευση των εκτρώσεων σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και σ' αυτήν του βιασμού ή της αιμομιξίας, υπεγράφη και είναι μία ξεκάθαρη κατάργηση της ατομικής ελευθερίας.

Σε μία δυστοπική Αμερικανική κοινωνία, η κυβέρνηση αποφασίζει να αφαιρέσει τα δικαιώματα από τις γυναίκες και να τις χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μηχανές αναπαραγωγής, καταργώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Το best seller βιβλίο της σπουδαίας Margaret Atwood, The Handmaid's Tale γράφτηκε το 1985 και μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, διανύοντας φέτος την 3η σεζόν του.

Στη σημερινή εποχή, η φανταστική ιστορία της Atwood είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μία απάνθρωπη πραγματικότητα που δεν τη χωρά ο νους και επιστρέφει όχι μόνο την πολιτεία της Αλαμπάμα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στον μεσαίωνα.

Η κυβερνήτης της πολιτείας των ΗΠΑ, Kay Ivey επικύρωσε χθες, Τετάρτη 15 Μαΐου, το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις, που απαγορεύει στις γυναίκες να υποβληθούν σε άμβλωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και σ' αυτήν του βιασμού ή της αιμομιξίας. Και λέμε σχεδόν γιατί θα επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή αν το έμβρυο παρουσιάσει κάποια "θανατηφόρα ανωμαλία".

Κακούργημα Α' κατηγορίας θα θεωρείται η πράξη του γιατρού, που θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 10 έως 99 ετών.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εγκυμονούσες γυναίκες που θα διακόψουν την κύηση, δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις. Κακούργημα Α' κατηγορίας θα θεωρείται η πράξη του γιατρού, που θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 10 έως 99 ετών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η νομοθεσία θα οδηγήσει μεγάλη μερίδα της ιατρικής κοινότητας να εγκαταλείψει την πολιτεία, η οποία συγκαταλέγεται ήδη στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

"Μόλις βιάσατε την πολιτεία της Αλαμπάμα"

Πριν βάλει η Ρεπουμπλικανή Ivey την υπογραφή της, το σχέδιο νόμου είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αλαμπάμα με 25 ψήφους έναντι 6, το βράδυ της Τρίτης 14 του μήνα. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Bobby Singleton, Δημοκρατικού μέλους της Γερουσίας, μετά την απόρριψη από τους γερουσιαστές τροποποίησης που προέβλεπε εξαιρέσεις στον νόμο. "Μόλις βιάσατε την πολιτεία της Αλαμπάμα... Δεν χρειάζεται να μεγαλώσετε αυτό το παιδί. Δεν χρειάζεται να κυοφορήσετε αυτό το παιδί. Δεν χρειάζεται να φροντίσετε για αυτό το παιδί. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για αυτό το παιδί, αλλά θέλετε να πάρετε την απόφαση γι ‘αυτή τη γυναίκα. Λέτε δηλαδή στην κόρη μου ότι δεν μπορεί να βασίζεσαι στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Οι άντρες μπορούν να σε βιάσουν και εσύ, αν μείνεις έγκυος, θα κάνεις το μωρό".

Η Ένωση Γιατρών για την Αναπαραγωγική Υγεία προειδοποίησε ότι η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία των γυναικών, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός για τις Γυναίκες (NOW) κατήγγειλε την απαγόρευση ως αντισυνταγματική. "Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόπειρα να συγκεντρώσουν πολιτική στήριξη για υποψήφιους κατά των αμβλώσεων στις επερχόμενες εκλογές και αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία, την αυτονομία και την αναζήτηση της ευτυχίας των γυναικών", τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια νομοθεσία για την απαγόρευση των εκτρώσεων υπερψήφισαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικανοί και στην Τζόρτζια, απαγορεύοντας τη διακοπή της εγκυμοσύνης μετά από 6 εβδομάδες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι σήμερα, συνολικά 28 αμερικάνικες πολιτείες όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι έχουν εγκρίνει 300 νόμους που είτε περιορίζουν, είτε απαγορεύουν την άμβλωση, στην προσπάθειά τους να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το ζήτημα και κατ' επέκταση να ανατρέψουν την απόφαση που έλαβε το 1973 αναγνωρίζοντας την έκτρωση ως συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών με την υπόθεση Roe v. Wade.

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του απάνθρωπου νόμου στην Αλαμπάμα και από τα πιο συντηρητικά μυαλά της Γερουσίας της πολιτείας είναι ο 50χρονος Clyde Chambliss, που έχει πολλάκις τοποθετηθεί υπέρ της απαγόρευσης των εκτρώσεων: "Να σώσουμε τα έμβρυα του Θεού".

Αλαμπάμα, καλώς ήρθες στον μεσαίωνα

Ερωτώμενος τι θα ισχύει στην περίπτωση των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της "απόρριψης" εμβρύων, η απάντηση του ήταν εξοργιστική: "Το αυγό είναι σε εργαστήριο. Δεν είναι στο σώμα της γυναίκας. Άρα δεν μιλάμε για έγκυο γυναίκα. Άρα, το να θανατώσουν το συγκεκριμένο αυγό δεν είναι ποινικό αδίκημα".

Sweet home Alabama;


Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την τεχνητή διακοπή της κύησης, μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα - γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση.
  • Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού.
  • Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.
  • Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό. Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.