Πού θα μεταναστεύσουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Μία νέα θεωρία αλλάζει όλα τα δεδομένα: Σε λίγα χρόνια η Νότια Ευρώπη θα μεταμορφωθεί σε έρημο. Οι πολικές περιοχές είναι η ελπίδα του μέλλοντος.

Ας το πάρουμε απόφαση: Δεν πρόκειται να καταφέρουμε τον ιδανικό στόχο που θέλει τη θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξάνεται περισσότερο από 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, μέχρι στιγμής, κάνει λόγο για αύξηση που μπορεί να περιοριστεί στους 3 βαθμούς αν και μέχρι το τέλους του αιώνα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου. Αν αυτό ισχύσει, σε τι κόσμο θα ζούμε στο άμεσο μέλλον;

"Η Μικρονησία έχει εξαφανιστεί, έχει βυθιστεί κάτω από τα κύματα. Το Πακιστάν και η Νότια Ινδία έχουν αφεθεί στο έλεος του θεού. Η Ευρώπη αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε μία έρημη ήπειρο" διαβάζουμε στο Big Think. Δεν είναι ότι μόνο ότι ολόκληρες περιοχές θα μετατραπούν σε ακατάλληλες ζώνες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων: Επί της ουσίας, ολόκληρη η Αφρική θα μετατραπεί σε μία έρημο ενώ η Νότια Αμερική θα ερημωθεί από τις πλημμύρες και το ακραίο κλίμα.

Πού θα μεταναστεύσουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Ο χάρτης του New Scientist σηματοδοτεί με κόκκινο χρώμα τις περιοχές που θα βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε μερικά χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Αμερική όπως και για μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε γενικές γραμμές, όλη η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα θα έρθουν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις, αφού ο υδροφόρος ορίζοντάς τους θα στεγνώσει εντελώς οδηγώντας αναγκαστικά τους κατοίκους στη μετανάστευση· την ίδια στιγμή οι μουσώνες θα φροντίσουν να διαβρώσουν την εύφορη γη αφήνοντας μόνο άμμο στη θέση της.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ακτές -με εξαίρεση την Αλάσκα- αποτελούν μόνο το 10% τους εδάφους της, το 40% των κατοίκων όμως ζουν σε αυτές.


Στον χάρτη που βλέπουμε λίγο πιο πάνω (τον οποίο παρουσίασε πρώτο το New Scientist και στη συνέχεια κοινοποίησε στο ίντερνετ ο Ινδός σύμβουλος στρατηγικής και συγγραφέας Parag Khanna), το κόκκινο χρώμα σηματοδοτεί τις περιοχές που θα βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια των νερών. Μπορεί να μοιάζει με μικρό ποσοστό, ένα πολύ μεγάλος μέρος όμως του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε αυτά τα μέρη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, οι ακτές -με εξαίρεση την Αλάσκα- αποτελούν μόνο το 10% τους εδάφους της, το 40% των κατοίκων όμως ζουν σε αυτές. Το καφέ χρώμα σηματοδοτεί τις περιοχές που θα "μεταμορφωθούν σε ακατοίκητες ζώνες από τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και το ακραίο κλίμα". Αντίστοιχα ούτε το κίτρινο χρώμα δεν αποτελεί κάποια ευχάριστη εξέλιξη, αφού σηματοδοτεί τις περιοχές που θα μετατραπούν σε ερήμους.

Μεξικό θαλάσσια άλγη κλιματική αλλαγή
Η θαλάσσια άλγη έχει κάνει κατάληψη στις ακτές του Μεξικού εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας δημιουργώντας τρομερά προβλήματα στον τουρισμό.

Που ακριβώς θα ζουν οι άνθρωποι μέχρι το τέλος του αιώνα;

Με λίγα λόγια, όπως ήδη γνωρίζαμε, μία αύξηση της τάξης των τεσσάρων βαθμών Κελσίου θα ήταν μία πραγματική καταστροφή που θα βύθιζε ολόκληρες περιοχές κάτω από τη θάλασσα, θα μεταμόρφωνε εύφορα κράτη σε ερήμους και χώρες με εύκρατο κλίμα σε υγρές κολάσεις όπου οι πλημμύρες είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν, λοιπόν, αυτές είναι οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στον πλανήτη μας μέχρι το τέλος του αιώνα που ακριβώς θα ζουν οι άνθρωποι;

Πέρα από επιστημονικά projects που θυμίζουν επιστημονική φαντασία και σκοπεύουν να μας κάνουν εποίκους στον πλανήτη Άρη, γλιτώνοντας από έναν πλανήτη που εμείς οι ίδιοι έχουμε καταστρέψει, μία πιο πιθανή εκδοχή είναι οι πληθυσμοί να μεταφερθούν στις ακατοίκητες σήμερα περιοχές της Γης, αφού ξαφνικά εκείνες θα είναι φιλόξενες σε αντίθεση με το ότι ίσχυε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ανταρκτική κλιματική αλλαγή

Ας ξεκινήσουμε από το πιο νότιο τμήμα του πλανήτη: Όπως επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές αναφορές, το δυτικότερο τμήμα της Ανταρκτικής γίνεται ολοένα και πιο πράσινο κι είναι πιθανό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί από μόνη της, καθιστώντας την παγωμένη ήπειρο φιλόξενη για το ανθρώπινο είδος. Το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Ζηλανδία, η οποία φαίνεται ότι θα καταφέρει να αποφύγει την άσχημη μοίρα που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή σε όλη την υπόλοιπη Ωκεανία αποτελώντας παράλληλα ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους στο άμεσο μέλλον.


"Ο πληθυσμός των αρκτικών περιοχών που σήμερα ανέρχεται σε 4 εκ. ανθρώπους, μπορεί να φτάσει τα 400 εκ. ανθρώπους μέσα σε μόλις 20 χρόνια".


Τα πράγματα είναι ακόμα πιο αισιόδοξα στο βόρειο ημισφαίριο. Η Σιβηρία και ο Καναδάς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο χάρτης του New Scientist, θα προσφέρουν εύκρατο κλίμα και ιδανικά επίπεδα βροχόπτωσης ώστε να αποτελέσουν τους νέους σιτοβολώνες του πλανήτη. Κάτι που φαίνεται ότι θα ισχύει και για τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, την Γροιλανδία και τη Βόρεια Ρωσία.

Κλιματική αλλαγή πολική αρκούδα

Ακόμα κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, δεν πρέπει να αψηφούμε την κλιματική αλλαγή

Αντίστοιχα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Parag Khanna: "Ο πληθυσμός των αρκτικών περιοχών που σήμερα ανέρχεται σε 4 εκ. ανθρώπους, μπορεί να φτάσει τα 400 εκ. ανθρώπους μέσα σε μόλις 20 χρόνια". Μάλιστα, οι περιοχές που θα εγκαταλειφθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποτελέσουν τους ενεργειακούς σταθμούς του αύριο. Θα είναι απόλυτα λογικό να γεμίσουν με ηλιακούς συλλέκτες για να εξυπηρετούν τις νέες αποικίες των ανθρώπων. 

Επί της ουσίας, η εικασία που κάνει ο συγκεκριμένος χάρτης είναι η ολική μετατόπιση του ανθρώπινου πληθυσμού από τις περιοχές που γνωρίζουμε προς περιοχές που σήμερα θεωρούνται πρακτικά ακατοίκητες. Μία διαδικασία που θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, μετατρέποντας περιοχές γεμάτες χιόνι και πάγο σε εύκρατες ζώνες που φιλοξενούν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους.

Solar panels Κλιματική αλλαγή
Οι περιοχές που θα εγκαταλειφθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποτελέσουν τους ενεργειακούς σταθμούς του αύριο.

Φυσικά, ακόμα κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν σε αυτήν την προσπάθεια μετατόπισης του ανθρώπινου είδους, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αψηφούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρώτα από όλα, διότι αυτό το σενάριο (του οποίου η εγκυρότητα μένει να επιβεβαιωθεί) περιλαμβάνει μεγάλες καταστροφές, τεράστιες πλημμύρες και μεταναστεύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων· με ό,τι δραματικές συνέπειες μπορεί να έχουν όλα αυτά. 

Σε δεύτερο επίπεδο τώρα, επειδή ακόμα κι αυτό το σενάριο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωρινή λύση: Ακόμη κι αν μεταναστεύαμε μαζικά προς νέες περιοχές που σήμερα θεωρούνται ακατάλληλες, είναι άγνωστο σε πόσο καιρό οι ραγδαίες αλλαγές που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλείτε από την ανθρώπινη ρύπανση θα κατέστρεφαν εκ νέου τις συνθήκες των νέων φιλόξενων περιοχών. Σε όλα αυτά, μάλιστα, δεν έχουμε προσθέσει και άλλη μία τεράστια καταστροφή: την μαζική εξαφάνιση των ειδών του ζωικού βασιλείου. Εκείνα, δυστυχώς, δεν μπορούν αγοράσουν ένα εξοχικό στη Γροιλανδία για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear