Το ναυάγιο του Τιτανικού κινδυνεύει

Ερευνητική ομάδα καταδύθηκε στο κουφάρι του θρυλικού πλοίου, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, μετά από σύγκρουση με παγόβουνο τη νύχτα μεταξύ της 14ης και της 15ης Απριλίου του 1912. Έκτοτε, το κουφάρι του βρετανικού επιβατηγού υπερωκεάνιου -έγινε ταινία από τον James Cameron με τους Leonardo Di Caprio και Kate Winslet το 1997-, "κατοικεί" σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, 600 χιλομέτρων νότια του καναδικού νησιού Terranova και χωρίζεται σε δύο βασικά κομμάτια, τα απέχουν περίπου 600 μέτρα το ένα από το άλλο.

Η πιθανότητα ανάκτησης των συντριμμιών του συζητιόταν για σχεδόν έναν αιώνα μετά τη βύθισή του, αλλά σταμάτησε όταν η κύρια προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς το 1996. Πρόσφατα, μία διεθνής ομάδα εξερευνητών και επιστημόνων βαθέων υδάτων της εταιρείας Caladan Oceanic επισκέφθηκε το θρυλικό ναυάγιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, και πραγματοποίησε πέντε καταδύσεις σε οκτώ ημέρες στις αρχές Αυγούστου. Η ομάδα χρησιμοποίησε ειδικά τροποποιημένες κάμερες για να έχει καθαρή εικόνα της δομής του ναυαγίου και τα όσα κατέγραψε θα παρουσιαστούν μαζί με ένα ντοκιμαντέρ από την Atlantic Productions στο Λονδίνο.

Το ναυάγιο του Τιτανικού κινδυνεύει

Δυστυχώς, τα νέα από την κατάδυση και την εξερεύνηση της ομάδας στον Τιτανικό δεν είναι ευχάριστα: Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα παραμονής σε κρύα ύδατα, θερμοκρασίας περίπου 1 βαθμού, το κουφάρι έχει καταστεί ευάλωτο από τις δίνες και τα μεταβαλλόμενα θαλάσσια ρεύματα, γεγονός που οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στην αποσύνθεσή του, στην οποία έχουν συμβάλλει επίσης δραστικά το αλάτι και τα βακτήρια που εμπεριέχει το θαλασσινό νερό. "Η διάβρωση είναι σοκαριστική", ανέφερε ο ιστορικός Parks Stephenson, μέλος της ερευνητικής ομάδας, και συνέχισε: "Το κατάστρωμα στην πλευρά που είναι τα γραφεία των αξιωματικών καταρρέει. Μάλιστα, το μπάνιο του καπετάνιου που ήταν μία από τις αγαπημένες εικόνες των θαυμαστών του Τιτανικού έχει εξαφανιστεί... Η φθορά δεν θα σταματήσει εδώ". Όπως προέβλεψε, το επόμενο κομμάτι του ιστορικού ναυαγίου που αναμένεται να καταστραφεί θα είναι η κεκλιμένη οροφή του καθιστικού.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης