Μπορούν τα big data να προβλέψουν τις επιδημίες;

Ο κοροναϊός προκαλεί πανικό σε όλον τον πλανήτη και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για την έρευνα.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 12 Φεβρουαρίου 2020

Τα Βig Data παρουσιάζονται σήμερα ως η μαγική λύση για όλα τα σύγχρονα προβλήματα. Ο όρος ακούγεται πια πολύ συχνά τόσο στα Mέσα Ενημέρωσης όσο και σε καθημερινές συζητήσεις. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Επί της ουσίας και σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με "Μεγάλα Δεδομένα", δεδομένα δηλαδή που έχουν τόσο τεράστιο όγκο ώστε να είναι πρακτικά αδύνατον η επεξεργασία τους να βασιστεί σε παραδοσιακές μεθόδους. Σκέψου για παράδειγμα τις αναζητήσεις στο ίντερνετ: Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι πληκτρολογούν τη λέξη "γρίπη" αυτήν τη στιγμή σε δεκάδες διαφορετικές γλώσσες;

Έτσι, εύλογα γεννιέται το ερώτημα για το κατά πόσο μπορούν ή όχι τα Big Data να μας βοηθήσουν με τις επιδημίες γρίπης που ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος κάθε χρόνο. Μία γρήγορη αναζήτηση στον όρο "γρίπη" στο χρήσιμο εργαλείο του Google Trends είναι πραγματικά αποκαλυπτική.

Μπορούν τα big data να προβλέψουν τις επιδημίες;

Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα Big Data δεν μπορούν τελικά να μας βοηθήσουν με τη γρίπη;

Μέσα στο 2019 σχεδόν κανείς δεν έψαξε για τον όρο. Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, μία εποχή όπου η γρίπη παραδοσιακά κάνει την εμφάνισή της, οι μετρήσεις παρουσίασαν μία άνοδο και από 2 ή 6 στις 100 μονάδες παρουσίασαν άνοδο που άγγιξε τις 21 μονάδες. Τίποτα το περίεργο μέχρι εδώ, αφού κάτι τέτοιο παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο. Όταν όμως η είδηση για την επιδημία του κοροναϊού άρχισε να κάνει τον γύρο του πλανήτη, οι αναζητήσεις (ανάμεσα στις 26 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου) εκτοξεύτηκαν αγγίζοντας ακόμα και τις 100 στις 100 (!) μονάδες. 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αφού έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσό στην έρευνα για τον τρόπο που μπορούν τα Big Data να μας βοηθήσουν στον τομέα των επιδημιών γρίπης. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να παρακολουθούμε πόσοι άνθρωποι αναζητούν "ύποπτους" για γρίπη όρους στο ίντερνετ (γρίπη, φτάρνισμα, πυρετός και πολλά άλλα). Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα παραμένει το εξής: "Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι αναζητούν αυτούς τους όρους αλλά δεν μπορούμε είμαστε σίγουροι για ποιον λόγο τους αναζητούν" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα στο Popular Science o Dr. Dave Osthus, νικητής του διαγωνισμού που διοργάνωσε το αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention για μοντέλα πρόβλεψης επιδημιών.

Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το εργαλεία Google Flu Trends που κατέγραψε στοιχεία σχετικά με τις επιδημίες γρίπης άρχισε να λειτουργεί το 2008, εδώ και πέντε χρόνια όμως έχει σταματήσει να υπάρχει. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα Big Data δεν μπορούν τελικά να μας βοηθήσουν με τη γρίπη; Σίγουρα, ιδιαίτερα υπό έκτακτες συνθήκες, όπως στην περίπτωση του κοροναϊού, οι αναζητήσεις των χρηστών δεν είναι πάντα σωστή ένδειξη - αφού είναι πολύ πιθανό να είναι κινούμενο από το κλίμα παγκόσμιου πανικού που επικρατεί. Σε κάθε περίπτωση όμως τα Big Data είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ενάντια στις επιδημίες. Απλά, όπως κάθε εργαλείο δεν αποτελεί από μόνο του πανάκια. 


φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουχάν πριν και μετά την επιδημία

Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το πώς η ζωή σταμάτησε να κυλά φυσιολογικά στην κινεζική πόλη μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Τι συμβαίνει αν έρθεις σε επαφή με τον κοροναϊό

Ένα report από το νοσοκομείο της Ουχάν περιγράφει τα ακριβή συμπτώματα του COVID-19.