Κορονοϊός, το νέο "Τσερνόμπιλ" της Ανατολικής Ευρώπης;

Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, το αντιδυτικό αφήγημα στην Ρωσία ανθίζει.

Γράφει: Esquire Editors 03 Απριλίου 2020

Η Ανατολική Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν έχει δει ένα τόσο σοβαρό ξέσπασμα του κορονοϊού σε σχέση με τα δυτικά της ηπείρου. Αλλά η κατάσταση αλλάζει. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα νούμερα από την περιοχή δεν είναι αξιόπιστα. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι λιγότερο προετοιμασμένες από ό,τι οι Δυτικοί ομόλογοι τιους και είναι ήδη επιβαρυμένοι με πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων "frozen” και "non-frozen” συγκρούσεων, εύθραυστων θερσμικών οργάνων και πολύ αδύναμων δημοσιονομικών. Ασφαλώς, κάθε χώρα είναι δυσλειτουργική με τον δικό της τρόπο.

Ρωσία

Μέχρι την 1η Απριλίου, η Ρωσία είχε ανακοινώσει 2.777 κρούσματα κορονοϊού και 24 θανάτους από τον ιό. Η Μόσχα είναι το επίκεντρο της έξαρσης, με περισσότερες από 1000 περιπτώσεις, και η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα: οι αρχές λαμβάνουν μέτρα παρόμοια με εκείνα σε άλλες χώρες -όπως να κλείνει σχολεία και να καλεί τους πολίτες να μένουν στη χώρα για να επιβραδυνθεί η πανδημία. ωστόσο, άργησαν να αναγνωρίσουν την παγκόσμια φύση μιας πανδημίας ενώ έσπευσαν να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την φερόμενη ανικανότητα της Ευρώπης να διαχειρίζεται μια κρίση.

Καθώς η Ευρώπη ξεκίνησε την μάχη εναντίον του κορονοϊού, με το επίκεντρο σε Ιταλία και Ισπανία, το αντιδυτικό αφήγημα στη Ρωσία άνθισε. Η ρωσική ηγεσία χρησιμοποίησε την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη για να διαδώσει τις ιδέες της για τη "δύση” της Ευρώπης, την ανικανότητα της ΕΕ να διαχειρίζεται κρίσεις, τις ευρωπαϊκές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το shutdown στη δημοκρατία και τελικά τον θάνατο του φιλελευθερισμού. Κάπως πρόωρα, το Κρεμλίνο μετάφρασε το χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων στην Ρωσία ως απόδειξη της βιωσιμότητας του ρωσικού μοντέλου και της κατάρρευσης της ΕΥρώπης. Πολλοί πολίτες "τσίμπησαν” με αυτό το αφήγημα. Σε ένα video που έγινε viral, ένας Ρώσος ράπερ μισο-αστειευόμενος εξήγησε για ποιον λόγο οι Ρώσοι δεν προσβάλλονται από τον κορονοϊό και τόνισε στον "πολιτισμένο κόσμο” να μην πανικοβάλλεται. Σε μια συμβολική χειρονομία, η Ρωσία (όπως και η Κίνα) έστειλε ένα κονβόι ιατρικών προμηθειών για να βοθήσει την Ιταλία.

Η Ρωσία επίσης ακύρωσε τις διεθνείς πτήσεις και εστίασε σε άλλα θέματα, όπως στη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα δώσει στον Πρόεδρο Putin τη δυνατότητα να παραμείνει Στην εξουσία μέχρι το 2036. Η χώρα υποτίθεται ότι θα ενέκρινε ή θα απέρριπτε την μεταρρύθμιση σε μια ‘πανρωσική εκλογική διαδικασία” (μην το μπερδέψετε με ένα "δημοψήφισμα”, που είναι τοξική λέξη στη Ρωσία) στις 22 Απριλίου. Οι αρχές ήταν αποφασισμένες να προχωρήσουν με την ψηφοφορία, μέχρι τις 25 Μαρτίου, όταν ο Putin αποφάσισε ότι ο κορονοϊός δικαιολογεί μια αναβολή. Σε διάγγελμα του προς τον λαό, ανακοίνωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα ήταν επίσης μια εθνική άδεια άνευ αποδοχών, αλλά όλοι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι.

Aρχικά, η στρατιωτική παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαϊου, απασχόλησε πολύ το Κρεμλίνο. Δεδομένου ότι το 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Putin το σχεδίαζε ως μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα φιλοξενούσε παγκόσμιους ηγέτες και θα γινόταν αποδεκτός ξανά. Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και άλλοι άρχισαν να ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωβση, αυτή η παρέλαση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, ήταν σε κίνδυνο. Υπήρξε μια συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να διοργανωθεί χωρίς καλεσμένους. Τώρα η συζήτηση έχει τελειώσει: σαφέστατα, η παρέλαση δεν είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών του κρεμλίνου πλέον.

Καθώς η Ρωσία το έπαιζε άνετη, οι φήμες άρχισαν να εξαπλώνονται ότι οι αρχές μπορεί να αποκρύπτουν τους πραγματικούς αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών, ορισμένοι υποστήριξαν ότι, εάν συνεχίσουν να το κάνουν, μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αντίστοιχο Τσερνόμπιλ, στο οποίο οι απογοητευμένοι πολίτες τελικά θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο του χώρου πληροφοριών: στις 31 Μαρτίου, οι βουλευτές πέρασαν νομοθεσία που επιβάλει σοβαρές ποινές σε ανθρώπους που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τον ιό. Εκείνοι που θα θα καταδικαζόταν για τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, κινδύνευαν μέχρι με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο κορονοϊός είναι απίθανο να αποτελέσει ένα ακόμη Τσερνόμπιλ, διότι όλοι οι Ρώσοι σύντομα θα καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα: μια πανδημία. Δεν είναι ένας κινεζικός ιός ή ένας ευρωπαϊκός ιός, και κανένας δεν έχει ανοσία. Οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι το έχουν αποδεχθεί αυτό και λαμβάνουν πολλά μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, ενώ δημοσιεύουν στοιχεία που είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, μένει να φανεί πώς το ρωσικό σύστημα διακυβέρνησης και τα νοσοκομεία μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση, πώς θα ερμηνεύσουν οι Ρώσοι την κατάσταση και πώς το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει την κρίση στα γεωπολιτικά του παιχνίδια.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.