'Pharma Bro' Martin Shkreli, ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο ζητά να αποφυλακιστεί

Ισχυρίζεται ότι θα βρει θεραπεία για τον κορονοϊό.

Γράφει: Esquire Editors 09 Απριλίου 2020

O πρώην βιοτεχνολόγος Martin Shkreli, ο οποίος εκτίει επταετή ποινή κάθειρξης για απάτη μετοχών, πιστεύει ότι μπορεί να βρει θεραπεία κατά του κορονοϊού - και προκειμένου να το επιτύχει αυτό, ζητά να του χορηγηθεί τρίμηνη άδεια από την ομοσπονδιακή φυλακή όπου κρατείται.

Σε μια 11σέλιδη ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Prospero Pharmaceuticals -ένας από τους ιδρυτές της οποίας ήταν ο Shkreli τον Μάιο του 2015- ο κρατούμενος σήμερα επιχειρηματίας επισημαίνει οκτώ υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.

Την εργασία συνυπογράφει ο Kevin Mulleady, εταίρος του Shkreli. Ο Jason Sommer, ο James Rondina και η Maureen Lohry αναφέρονται επίσης ως συγγραφείς. Τόσο η Lohry όσο και ο Rondina με επιστολές τους το 2017 είχαν ζητήσει επιείκεια για τον Shkreli, όταν αυτός καταδικάστηκε. Προηγουμένως αμφότεροι είχαν εργαστεί σε εταιρείες που είχε ιδρύσει ο Shkreli. Όσον αφορά τον Sommer, αναφέρεται ως "πολίτης επιστήμονας” (σ.σ. όρος που αναφέρεται σε μη επαγγελματίες επιστήμονες που μετέχουν ενεργά σε επιστημονικές έρευνες).

Το όνομα του Shkreli αμαυρώθηκε και του "κόλλησε” το ψευδώνυμο "pharma bro" το 2015, όταν δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι αύξησε την τιμή του φαρμάκου που παρήγαγε η φαρμακευτική εταιρεία του κατά 4.000% και χαρακτηρίστηκε ως ο "πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο". Τελικά, ο Shkreli συνελήφθη στα τέλη του 2015, όχι για την παραπάνω υπόθεση, αλλά για συμμετοχή σε απάτες μετοχών και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης.

Σήμερα, ο Shkreli υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες της φαρμακευτικής βιομηχανίας δεν πάνε αρκετά μακριά, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας κατά του κορονοϊού λόγω της "μοναδικής θέσης” του, ως "ένα από τα λίγα στελέχη (σ.σ. της φαρμακοβιομηχανίας) με εμπειρία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων”.

Ο δικηγόρος του Shkreli, Benjamin Brafman, δήλωσε μάλιστα στο Newsweek ότι θα καταθέσει επισήμως αίτημα για τη χορήγηση άδειας από το ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα του Άλενγουντ στην Πενσυλβάνια, ώστε ο Shkreli να μπορέσει να διεξάγει έρευνα "σε εργαστηριακό περιβάλλον, υπό αυστηρή επίβλεψη".

Ο Shkreli δήλωσε επίσης ότι δεν πληρώνεται για την ερευνητική εργασία του, καθώς και ότι δεν έχει στόχο να αποκομίσει κέρδος από την ανάπτυξη πιθανής θεραπείας.

"Ζητώ μια σύντομη άδεια (3 μηνών) για να βοηθήσω στην έρευνα πάνω στη νόσο COVID-19. Η αποφυλάκιση σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο κορονοϊός δεν είναι παρηγοριά ούτε καν για έναν φυλακισμένο. Ως ένας επιτυχημένος, δύο φορές, επιχειρηματίας στον τομέα των βιοφαρμάκων, που έχω εξαγοράσει πολλές εταιρείες, έχω εφεύρει πολλά νέα υποψήφια φάρμακα, έχω καταθέσει πολυάριθμες μελέτες για δοκιμές φαρμάκων και για κλινικές δοκιμές, είμαι ένα από τα λίγα στελέχη που έχουν εμπειρία σε ΟΛΕΣ τις πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων", γράφει ο ίδιος ο Shkreli στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας. 

Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί διάσημοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης, από τον ράπερ Tekashi6ix9ine έως τον πρώην δικηγόρο των διασημοτήτων Michael Avenatti, ζητούν την πρόωρη αποφυλάκισή τους, επικαλούμενοι τους κινδύνους που διατρέχουν να προσβληθούν από τον κοροναϊό. Εξάλλου, οι έγκλειστοι στις φυλακές θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι δεδομένου ότι στα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν γίνεται να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης που απαιτούνται.

Από: capital.gr


Φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.